Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nádherné divadlo nasledované pohromou. Super tajfún Hagibis sfarbil oblohu do fialova
Zdielať na

Nádherné divadlo nasledované pohromou. Super tajfún Hagibis sfarbil oblohu do fialova

TOKIO / Tokio a okolité oblasti bičuje silný dážď a vietor, ktoré sprevádzajú blížiaci sa tajfún Hagibis. Búrka by pritom mala byť podľa predpovedí najhoršia za šesť desaťročí. Na oblohe sa udialo aj sprievodné divadlo, sfarbilo ju totiž celú do fialova.

Silný tajfún Hagibis sa v sobotu priblížil k východným brehom Japonska. Metropolu Tokio a jeho okolie bičuje prudký dážď, ulice sú vyľudnené a obchody zatvorené. Najviac postihnuté sú prefektúry Šizuoka a Mie juhozápadne od Tokia. 

V Tokiu bol dnes vyhlásený najvyšší stupeň ohrozenia. Vlaky vrátane vysokorýchlostných nejazdia, tokijské medzinárodné letisko Haneda bolo uzavreté, rovnako ako letiská v mestách Nagoja a Osaka. K záchranárskym operáciám bolo povolaných 17.000 policajtov a vojakov.

Tornádo za sebou zanechalo spúšť 

Tokijské ulice i železničné stanice sú prázdne a ľudia, ktorí si urobili zásoby potravín a vody, vyprázdnili aj obchody. V sobotu sa tornádo prehnalo prefektúrou Čiba, kde v meste Ičihara prevrátilo auto a zabilo muža v ňom. Päť ľudí utrpelo zranenia, keď živel zasiahol ich dom. Podľa miestneho predstaviteľa Tacuju Sakamakiho však nie sú v ohrození života.

Hladiny riek stúpajú, na niekoľkých miestach rozbúrené more prevrátilo zakotvené jachty a niektoré pobrežné obce sú zaplavené, uviedla agentúra Kjódó. Úrady varujú pred zosuvmi pôdy a ľudí vyzvali, aby zostali doma. 

Oblasť v sobotu zároveň postihlo zemetrasenie o sile 5,7 stupňa s epicentrom východne od pobrežia prefektúry Čiba, úrady už vyzvali na evakuáciu troch miliónov ľudí.

Rýchlosť vetra dosahuje 230 km

V súvislosti s tajfúnom zrušili zápasy na majstrovstvách sveta v ragby, koncerty i mnohé ďalšie podujatia. Rušili tiež lety a prerušili železničnú dopravu. Hagibis, čo znamená po filipínsky "rýchlosť", sa pohybuje na severo-severozápad a sprevádza ho vietor s maximálnou rýchlosťou 230 kilometrov za hodinu a Tokio má zasiahnuť vo večerných hodinách miestneho času. 

V okolí Tokia otvorili desiatky provizórnych stredísk pre evakuovaných obyvateľov. Meteorológovia varujú, že v meste môže spadnúť až tisíc milimetrov zrážok.

Tajfún, ktorý zasiahol oblasť Tokia v roku 1958 po sebe zanechal viac ako 1 200 mŕtvych a asi pol milióna zaplavených domov. 

 Jednému z obyvateľov sa podarilo zachytiť na kameru aj tornádo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy