Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
V Sobranciach ropa nie je. Odpoveď na jednu otázku ale priniesla nové záhady
Zdielať na

V Sobranciach ropa nie je. Odpoveď na jednu otázku ale priniesla nové záhady

SOBRANCE / V meste Sobrance žiaden ropný vrt nebude. K tomuto záveru dospeli experti po troch mesiacoch od nálezu obrovského množstva čiernej neznámej látky v pivnici rodinného domu. Nádej miestnych obyvateľov na blahobyt tak pominula. Teraz musia riešiť inú záhadu.

Látku z pivnice skúmali až experti v Českej republike. Ich výsledky jednoznačne vylučujú akúkoľvek možnosť ropného náleziska. "Nejde o prírodný produkt, ale o produkt spracovania s najväčšou pravdepodobnosťou z použitia na izolovanie domových základov," povedal hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Množstvo asfaltu, ktoré prerazilo cez podlahu pivnice, však nedáva žiadny zmysel. Majiteľka domu sa preto obrátila na políciu. "Polícia začala trestné stíhanie pre prečin porušovania ochrany vôd a ovzdušia," povedala policajná hovorkyňa v Košiciach Jana Mésarová. 

Na podobný problém sa už sťažujú viacerí obyvatelia Sobraniec. Zvyšky asfaltu sa totiž objavili nielen v pivniciach ale aj v mnohých studniach. Samospráva preto zrealizovala potrebné odbery. "Z piatich studní z rôznych oblastí mesta. Čakáme na výsledky," povedal primátor Sobraniec Pavol Džurina. Nie je vylúčené, že došlo k plošnému znečisteniu spodných vôd. Odborníci by teraz mali čo najskôr zistiť zdroj kontaminácie a zabezpečiť nápravu. "Nikto nám nepovedal, či sú domy obývateľné, či sa dá otvor uzatvoriť," povedal Boleslav Lešo, prednosta Okresného úradu Sobraniec.

"Ministerstvo teraz po získaní všetkých údajov môže zaregistrovať túto pravdepodobnú environmentálnu záťaž a následne v prípade dostatočných finančných prostriedkov zabezpečiť aj realizáciu geologického prieskumu," dodal Ferenčák. 

Pozrite si archívnu reportáž o tomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy