Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Minister spravodlivosti Gál objavil nezrovnalosti v rozhodovaní o miliónovej zmenke
Zdielať na

Minister spravodlivosti Gál objavil nezrovnalosti v rozhodovaní o miliónovej zmenke

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerstvo spravodlivosti pri preverovaní spisov z kauzy miliónových zmeniek našlo nezrovnalosti. Ide o spis v hodnote viac ako osem miliónov eur, v ktorom rozhodovala sudkyňa Zuzana Maruniaková. Konanie Maruniakovej podľa údajnej komunikácie z aplikácie Threema, o ktorej informoval Denník N, riadila bývalá štátna tajomníčka ministerstva Monika Jankovská.

O zistených pochybnostiach informoval minister spravodlivosti Gábor Gál s tým, že ministerstvo aj naďalej kontroluje viacero spisov sudcov a sudkýň, u ktorých zasahovala v závere augusta tohto roka Národná kriminálna agentúra. Sudkyňa Zuzana Maruniaková a bývalá štátna tajomníčka ministerstva vnútra Monika Jankovská budú zrejme onedlho čeliť disciplinárnemu stíhaniu, ktoré pripravuje rezort. Podozriví sudcovia a sudkyne môžu prísť vysvetliť medializované informácie aj pred Súdnu radu SR, ktorá ich pozvala na najbližšie neverejné zasadnutie v pondelok 14. októbra.

"Preverujeme všetky spisy, v ktorých sa objavili informácie, že v nich mohlo byť rozhodované inak, ako podľa zákona. Našli sme nezrovnalosti aj v prípade kauzy zmenky," vyhlásil minister Gál.

Ministerstvo zatiaľ nekonkretizovalo, aké nezrovnalosti našlo v spise. O zmenke sa rozhodovalo na Okresnom súde Bratislava V ešte minulý rok na jar, pričom vyplatenie peňazí žiadal dnes už obvinený Marian Kočner. Za zmenky ručí v druhom rade televízia Markíza a najmä jej exriaditeľ Pavol Rusko. Bývalý šéf televízie tvrdí, že zmenky sú pravé a vyriešil nimi spor o televíziu z konca deväťdesiatych rokov minulého storočia. Maruniaková rozhodla v prospech Kočnera v apríli 2018. Ministerstvo spravodlivosti okrem iného kontroluje aj výberové konanie Maruniakovej na post sudkyne. Tá pracovala na ministerstve priamo pod Jankovskou. 

Minister spravodlivosti má podať aj návrh na začatie disciplinárneho konania proti bývalej štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Monike Jankovskej a ďalším sudcom. "Na základe skutočností, ktoré sme sa dozvedeli minulý týždeň, pripravujeme návrh na disciplinárny senát," vyjadril sa minister. Podľa jeho slov postihnúť sudcov, ktorí nekonali podľa sudcovskej etiky, môžu len keď disciplinárnemu senátu predložia relevantné dôkazy. "Určite je tam potvrdenie, z úst jedného z advokátov, že jeden zo sudcov sa vyjadril klamlivo k určitým skutočnostiam a udalostiam. Druhá vec je, že my po niekoľkých týždňoch finišujeme s preverením spisov, kde vystupujú zmenky a tiež tam vidíme určité skutočnosti, ktoré sa nám nepozdávajú v súlade s procesmi a pravidlami, ako má sudca rozhodovať," uviedol ďalej Gál. 

"Celá plejáda je zložitejšia ale všetko sme pekne preverili," pokračoval. Na otázku TV JOJ či ide v podnete aj o klamlivé vyjadrenie Jankovskej odpovedal minister, že áno. "Jeden svedok to potvrdil," povedal. Jankovská totiž poprela dovolenku s advokátom Radomírom Bžánom vo vile v Chorvátsku, no on to pre Denník N potvrdil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy