Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vražda Jána Kuciaka: Sprostredkovateľ Andruskó podal podnet na konanie o dohode o vine a treste
Zdielať na

Vražda Jána Kuciaka: Sprostredkovateľ Andruskó podal podnet na konanie o dohode o vine a treste

BRATISLAVA / Podľa zistení televízie JOJ údajný sprostredkovateľ vraždy novinára Jána Kuciaka - Zoltán Andruskó už oficiálne ukončil oboznamovanie sa s vyšetrovacím spisom vraždy novinára a jeho snúbenice, a žiada prokuratúru o dohodu. Andruskó, ktorého vyšetrovacie orgány nedávno vo veci vraždy vylúčili na samostatné konanie, mal podať prostredníctvom svojej obhajkyne podnet pre konanie o dohode vine a treste ešte vo štvrtok. K jeho konaniu sa vyjadrila pre TV JOJ aj jeho advokátka.

V najbližších dňoch sa preto dá očakávať, že prokurátor v krátkom čase začne konanie a navrhne Andruskóovi dohodu. Aká dohoda z tejto spolupráce s vyšetrovacími orgánmi vzíde, je zatiaľ otázne. Andruskó od samého začiatku významne napomáha pri objasňovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. S políciou spolupracuje aj v iných trestných veciach, ako napríklad zabezpečenia zakázaných zbraní.

Zakúpil napríklad dva samopaly, ktoré mali byť použité pre vraždy prokurátorov Generálnej prokuratúry SR Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Vražedné komando malo podľa polície pripravovať aj vraždu advokáta Daniela Lipšica.

Andruskó sa dobrovoľne priznal

Advokátka obvineného Andruskóa Lívia Kňažiková pre TV JOJ uviedla, že jej klient sa v prípade vraždy novinára ku skutku sám dobrovoľne priznal, pozná trestnú sadzbu, ktorá mu za spáchaný skutok hrozí a podľa jej názoru pre dohodu prekážky nie sú. "Podľa môjho názoru na strane môjho klienta nie sú zákonné prekážky nezačať takéto konanie," uviedla advokátka Lívia Kňažiková.

Prokurátori chcú podať žaloby do konca novembra

V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej polícia už ukončuje oboznamovanie s vyšetrovacím spisom, ktorý plánuje onedlho odovzdať na previerku dozorujúcim prokurátorom. Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí vraždu dozorujú, chcú na štvoricu obvinených Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka podať žaloby už koncom novembra tohto roka.

V prípade, že prokurátor navrhne obvinenému Andruskóovi dohodu o vine a treste, ten ju zrejme aj príjme. Podľa trestného zákona mu hrozí pre skutok 25 rokov za mrežami až doživotie. Pre spoluprácou s orgánmi činnými v trestnom konaní pri objasňovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej mu prokuratúra zrejme ale navrhne priaznivú dohodu. Ak dohodu prijme, prokuratúra ju predloží súdu, ktorý následne vytýči verejné prejednanie dohody o vine a treste. Kedže sa blíži záver roka, dá sa očakávať, že súd prejedná dohodu o vine a treste začiatkom budúceho roka.

Kočnerov obhajca spochybňuje dôkazy

Vyšetrovací spis si už preštudoval aj Marian Kočner. Polícia ho označila za objednávateľa vraždy. Advokát Mariana Kočnera, Marek Para sa pre TV JOJ vyjadril, že hneď na začiatku oboznamovania sa s dôkazmi im nebol údajne predložený kompletný vyšetrovací spis, a preto žiadali políciu o predĺženie lehoty študovania spisu. Tá im skončila vo štvrtok a advokát Para tvrdí, že v spise sú dôkazy získané aj nezákonným spôsobom. "Čo sa týka dokazovania, nie sú produkované žiadne dôkazy, ktoré by oprávňovali postaviť Mariána K. pred súd. Ukázalo sa nezákonné zaistenie telefónu v ktorom sa mala nájsť komunikácia v aplikácii Threema," vyjadril sa jeho obhajca Para.  

Kočner cez advokáta vyniesol námietky aj pre porušenie práva na obhajobu a žiadajú ďalšie doplnenie dokazovania. Kočnerové námietky voči vedeniu vyšetrovania vraždy novinára bude musieť posúdiť prokurátor. Pôvod Kočnerovho telefónu a tisícky správ z aplikácie Threema, ktoré získala polícia, jeho advokát naďalej za dôkaz nepovažuje. "Tento telefón má nejasný pôvod pričom aj spôsob ako sa orgány činné v trestnom konaní dostali ku komunikácii, ju diskvalifikuje ako dôkaz," uviedol ďalej Marek Para. 

So spisom sa na nitrianskej NAKA oboznamovala aj obvinená Alena Zsuzsová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy