Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Európska komisia hrozí Slovensku súdom. Úniu znepokojuje zaraďovanie rómskych detí do špeciálnych škôl
Zdielať na

Európska komisia hrozí Slovensku súdom. Úniu znepokojuje zaraďovanie rómskych detí do špeciálnych škôl

BRATISLAVA / Európska komisia vytkla Slovensku zaraďovanie rómskych detí do zvláštnych škôl a vyzvala Bratislavu, aby dodržiavala európske pravidlá týkajúce sa rovného zachádzania. Slovensko má teraz podľa Európskej komisie dva mesiace na to, aby podniklo kroky k náprave a komisiu o nich informovalo. Inak sa tento výkonný orgán Európskej únie obráti na súd.

Komisie vo svojom štvrtkovom prehlásení pripomenula, že smernica zakazuje diskrimináciu na základe rasového alebo etnického pôvodu v mnohých oblastiach, vrátane vzdelávania. "Na Slovensku je ale neúmerne vysoký podiel rómskych detí umiestňovaných do špeciálnych škôl alebo tried pre deti s mentálnym znevýhodnením," uviedla Európska komisia. Ďalšia forma vytláčania na okraj spoločnosti podľa komisie spočíva v tom, že aj pri bežnom vzdelávaní sú rómske deti umiestňované do oddelených tried či škôl iba pre Rómov. 

Komisia preto do Bratislavy zaslala takzvané odôvodnené stanovisko so žiadosťou o zaistenie súladu s právom Európskej únie, čo je ďalší krok formálneho riadenia o nesplnení povinnosti. Prvou fázou bol list z roku 2015 s výzvou k zaslaniu ďalších informácií. Slovensko po ňom podľa Európskej komisie prijalo niekoľko opatrení, ktoré majú tento problém riešiť. "Komisia ale po starostlivom posúdení a kontrole situácie na mieste dospela k záveru, že na vyriešenie problému nepostačujú. Diskriminácia v školách na základe etnického pôvodu je aj naďalej závažným problémom," uvádza komisia. 

Bratislava má teraz dva mesiace na odpoveď a prijatie príslušných opatrení. Pokiaľ tak urobí, môže sa komisie rozhodnúť, že vec predloží Súdnemu dvoru Európskej únie.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy