Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Medvede sú čoraz častejšie obeťami dopravných nehôd. Ochranári majú riešenie
Zdielať na

Medvede sú čoraz častejšie obeťami dopravných nehôd. Ochranári majú riešenie

MALÁ FATRA / Pracovníci Správy Národného parku Malá Fatra evidujú enormný úhyn medveďov. Už pred mesiacom sme vám priniesli reportáž o tom, že pod kolesami áut, či vlakov ich zahynulo 6. Za ostatné týždne k nim pribudli ďalšie.

V období od mája tohto roka v tejto časti Slovenska zomrelo pri dopravných nehodách až desať medveďov. A pravdepodobné je, že ďalšou obeťou bol malý medveď, ktorého telo ľudia našli blízko cesty.

​Najviac zabitých medveďov týmto spôsobom pritom ochranári zaznamenali na Turci. Väčšina z nich zahynula v okolí mesta Turany. V minulých dňoch tam cez cestu nestačili prebehnúť traja medvede. "Išlo o tohtoročné medvieďa, samca, s hmotnosťou približne 40 kilometrov.  Pár metrov odtiaľ boli naposledy zabití dvaja súrodenci, tak isto medvieďatá," informuje riaditeľ správy Národného parku Malá Fatra Michal Kalaš. 

 A je možné, že aj ich mamy prišli o život pri dopravných kolíziách. Jednu zrazilo auto a druhú vlak. "Zvieráta migrujú po našej krajine. Prechádzajú z jedného pohoria do druhého, už v rámci príprav na zimu alebo pri presune za potravou," vysvetľuje zoologička Mária Apfelová. 

"Úplné oplotenie všetkých ciest alebo vlakových trás však nie je finančne realizovateľné, hlavne ekologické, pretože by sa vytvorili migračné bariéry," informuje hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. Strážcovia prírody majú presne zmapované miesta, ktoré sú pre medveďov mimoriadne nebezpečné. "Navrhujeme, aby pri výstavbe diaľníc bol postavený minimálne jeden ekodukt. Podľa ochranárov ak by mohli medvede prechádzať po moste s prírodnou zeleňou, určite by sa zlepšili štatistiky o ich úmrtnosti v súvislosti s dopravou.

Pozrite si archívnu reportáž o medveďoch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy