Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na vši platí hygiena. Ak sa u dieťaťa vyskytne, nesmie ísť do školy, tvrdí Úrad verejného zdravotníctva
Zdielať na

Na vši platí hygiena. Ak sa u dieťaťa vyskytne, nesmie ísť do školy, tvrdí Úrad verejného zdravotníctva

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Najúčinnejšia prevencia proti všiam je striktné dodržiavanie zásad osobnej hygieny, upozorňujú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR. Aj keď prevádzkovatelia škôl nemajú povinnosť zisťovať výskyt vší u žiakov, v prevádzkovom poriadku majú stanovený postup, ktorý musia uplatniť, ak sa u detí objavia. Ak je dieťa zavšivené, školu alebo škôlku navštevovať nesmie.

Zavšivenie, odborne pedikulóza, je parazitárne ochorenie prenosné z človeka na človeka. Voš hlavová je cudzopasný hmyz, ktorý parazituje vo vlasoch, môže byť aj v obočí, brade a vo fúzoch. Najčastejšia je voš detská, ktorá sa najviac vyskytuje u detí od dvoch do dvanásť rokov. "Voš vie plávať, teoreticky sa ňou môžete nakaziť aj v bazéne, v ktorom sa v tesnej blízkosti kúpal zavšivavený človek. Kontaktom možno preniesť voš aj napríklad zo slúchadiel, prípadne z tapacírovaných stoličiek a opierok, napríklad v dopravných prostriedkoch, kde sa môže ľahko prichytiť,“ uviedla vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností ÚVZ SR Jana Hamade.

Pokiaľ ide o liečbu a preventívne opatrenia proti šíreniu nákazy v rodine, každý jej člen by mal používať liečebný vlasový prípravok, až kým sa vší a hníd úplne nezbaví. "Vši a hnidy vyčesávajte z vlhkých vlasov, smerom od pokožky až po končeky vlasov. Po každom prečesaní vlasy dôkladne prezrite a hrebeň umyte. Nevyhnutné je aj dôkladné vypranie posteľnej bielizne a dezinfekcia predmetov osobnej potreby - hrebeňov, kief na vlasy, hračiek. Bielizeň perte pri čo najvyššej teplote, posteľnú bielizeň a uteráky aj vyvarte a vyžehlite. Teplota pri praní čiapok a šálov závisí od materiálu, z ktorého sú vyrobené. Na dezinfekciu použite bežne dostupné dezinfekčné prípravky,“ radí odborníčka. Takisto upozorňuje, že dezinsekcia prostredia je pri pedikulóze neúčinná, pretože voš hlavová mimo hostiteľa neprežíva.

Ak pedagogický pracovník nie je zdravotník, nemal by dieťaťu prehľadávať vlasy, ale usúdiť z jeho správania - často sa škriabe na hlave. V prípade zistenia výskytu vší u žiakov majú prevádzkovatelia škôl vylúčiť žiaka z kolektívu a upozorniť rodiča. "Informáciu o podozrení na prenosné ochorenie poskytne pedagogický pracovník rodičovi s tým, že rodič, resp. zákonný zástupca dieťaťa by mal zabezpečiť, aby dieťa vyšetril praktický lekár starostlivosti o deti a dorast,“ dodala.

Podľa odborníkov prevencia pedikulózy spočíva v striktnom dodržiavaní osobnej hygieny, najmä pri používaní posteľnej bielizne a uterákov. Deti v kolektívoch by si nemali vymieňať čiapky, šály, oblečenie a každé musí používať svoj hrebeň. Rodičia by mali pravidelne kontrolovať vlasy detí.

Pedikulóza nepatrí medzi povinne hlásené prenosné ochorenia, napriek tomu je bežnou praxou, že sa hromadný výskyt hlási na odbor epidemiológie príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Prevádzkovateľ kolektívneho zariadenia pri spracovávaní návrhu opatrení môže spomenutý úrad požiadať o odbornú pomoc.

Aj na školách začala sezóna vší. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy