Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Elitné jednotky Lynx commanda trénovali v protitureckej pevnosti. Pripravovali sa aj na teroristickú hrozbu
Zdielať na

Elitné jednotky Lynx commanda trénovali v protitureckej pevnosti. Pripravovali sa aj na teroristickú hrozbu

KOMÁRNO / Protiturecká pevnosť v Komárne opäť poskytla svoje priestory pre takmer 200 príslušníkov elitných jednotiek. Krízové situácie tam nacvičovali aj špeciálne jednotky zo Spojených štátov a zo Singapuru.

V Komárne sa už po druhýkrát v tomto roku stretli špeciálne protiteroristické jednotky. "Organizujeme cvičenie Atlas cooperation 2019, konkrétne druhý diel, momentálne tu máme aj elitné jednotky, ktoré na Slovensku v minulosti nikdy neboli," uviedol predseda elitných jednotiek Atlas a veliteľ Lynx commanda Štefan Hamran. 

Dvanásť tímov, tri pozorovateľské jednotky, boli vyberané spomedzi 26 záujemcov, keďže kapacita na viac nestačí. Mimo Európskej únie tu cvičí aj špeciálna jednotka zo Spojených štátov a zo Singapuru. V rámci problematiky building cvičia taktické približovanie, vstupovania do budov aj za použitia výbušnej pyrotechniky či poskytovanie prvej pomoci pri záťaži, napríklad pod paľbou. "Naši „bríčeri“ si tu odskúšavajú jednotlivé ofenzívne vstupy, máme stage venovaný služobnej kynológii, cieľom Atlasu je dostať každú jednotku na rovnakú úroveň, čo možno najvyššiu," povedal Hamran. 

Počas cvičenia preto monitorujú, ktorá jednotka ako zvláda dané oblasti. Ďalšie tréningy potom budú zamerané práve na odstránenie nedostatkov, aby sa dostali na úroveň tých najlepšie vycvičených. "Musíme byť schopní kooperovať aj na medzinárodnej úrovni, kdekoľvek na teritóriu Európskej únie, v prípade, že príde potreba zakročiť. Tie elitné jednotky musia byť dôkladne pripravené, pretože vycvičiť elitnú jednotku zo dňa na deň sa nedá," dodal Hamran. 

To je proces, ktorý napríklad v prostredí Lynx commanda trvá najmenej päť rokov. Vhodní kandidáti musia mať fyzické, psychické, odborné a určite aj morálne predpoklady. "Potom ich musíte naučiť tie štandardné operačné postupy a vôbec pracovať v tom kolektíve ako tímový hráč, nemôžeme sa začať pripravovať na hrozbu terorizmu vtedy, keď tá hrozba reálne existuje," dodal Hamran. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy