Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister Gál podá na Jankovskú disciplinárny návrh, preverovať bude aj spisy z kauzy zmeniek
Zdielať na

Minister Gál podá na Jankovskú disciplinárny návrh, preverovať bude aj spisy z kauzy zmeniek

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Minister spravodlivosti Gábor Gál podá na bývalú štátnu tajomníčku rezortu návrh na disciplinárne stíhanie. Rezort začal zároveň preverovať spisy týkajúce sa kauzy zmeniek, ale aj výberové konanie sudkyne Zuzany Maruniakovej, ktoré bolo medializované. Tá podľa informácií Denníka N mala rozhodnúť v prospech Kočnera bez toho, aby vôbec skúmala podpis niekdajšieho šéfa a spolumajiteľa televízie Pavla Ruska.

Minister spravodlivosti Gábor Gál má podať návrh na začatie disciplinárneho konania proti bývalej štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti Monike Jankovskej a ďalším sudcom. "Na základe skutočností, ktoré sme sa dozvedeli minulý týždeň, pripravujeme návrh na disciplinárny senát," vyjadril sa minister. Podľa jeho slov postihnúť sudcov, ktorí nekonali podľa sudcovskej etiky, môžu len keď disciplinárnemu senátu predložia relevantné dôkazy. "Určite je tam potvrdenie, z úst jedného z advokátov, že jeden zo sudcov sa vyjadril klamlivo k určitým skutočnostiam a udalostiam. Druhá vec je, že my po niekoľkých týždňoch finišujeme s preverením spisov, kde vystupujú zmenky a tiež tam vidíme určité skutočnosti, ktoré sa nám nepozdávajú v súlade s procesmi a pravidlami, ako má sudca rozhodovať," uviedol ďalej Gál. 

Gál ďalej vysvetlil, že nekonali na podnet niekoho ale dôkladne preverili podanie konkrétnych návrhov, rozdelenie spisov na súdy. "Celá plejáda je zložitejšia ale všetko sme pekne preverili," vyhlásil a zároveň potvrdil, že súčasťou návrhu je Jankovská a sudkyňa Maruniaková. Na otázku TV JOJ či ide v podnete aj o klamlivé vyjadrenie Jankovskej odpovedal minister, že áno. "Jeden svedok to potvrdil," povedal. Jankovská totiž poprela dovolenku s advokátom Radomírom Bžánom, no on to pre Denník N potvrdil. 

Ministerstvo preveruje spisy z kauzy miliónových zmeniek

Ministerstvo spravodlivosti tiež preveruje spisy v prípade miliónových televíznych zmeniek, a zároveň aj výberové konanie Zuzany Maruniakovej na post sudkyne, ktoré sa spomína v údajnej komunikácii v aplikácii Threema medzi bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou a Marianom Kočnerom. "Minister spravodlivosti Gábor Gál si vo svetle súčasných udalostí nechal preveriť spisy, ktoré sa týkajú takzvaných zmeniek. Aktuálne kontrolujeme opätovne náhodné prideľovanie sudcov elektronickou podateľňou aj ďalšie veci. Zároveň preverujeme výberové konanie sudkyne, ktoré bolo medializované. Minister spravodlivosti tiež dôkladne zvažuje ďalší postup," napísal rezort. Zuzana Maruniaková rozhodovala o zmenke TV Markíza na Okresnom súde Bratislava V. 

Na krajskom súde vraj už skúmali či a akým spôsobom bol spis prideľovaný, a či tam nedošlo k manipulácii. "Bolo uskutočnené preverenie zákonnosti pridelenia predmetnej veci zákonnému odvolaciemu senátu Krajského súdu v Bratislave. Výsledkom tohto preverenia je skutočnosť, že nebolo zistené žiadne porušenie zákonného postupu a vec bola pridelená náhodným výberom za pomoci technických a programových prostriedkov schválených Ministerstvom spravodlivosti SR a ani po pridelení veci nebol vykonaný zásah, týkajúci sa zloženia senátu, prípadne prerozdelenia tejto veci." 

Ovplyvňovanie sudkyne? 

Podľa správ z komunikácie, ktorú zverejnil Denník N medzi Kočnerom a Jankovskou, sudkyňa Zuzana Maruniaková v kauze zmenky Marianovi Kočnerovi vyhovela bez toho, aby vôbec skúmala podpis niekdajšieho šéfa a spolumajiteľa televízie Pavla Ruska. "Nech robí, čo má, lebo skončí‚ na Kuciaka," napísal podľa denníka Kočner Jankovskej o sudkyni Maruniakovej. Zároveň uviedli, že v rozšifrovanej komunikácii Kočnera sa objavilo približne 6000 správ medzi ním a Jankovskou. 

Rozklad právneho štátu v priamom prenose. Tak komentoval aktuálne zverejnené správy právny zástupca Markízy v kauze zmenky Tomáš Kamenec. Podľa jeho slov od prvého momentu samotný súdny spor bol neštandardný.

​Monika Jankovská označila tieto informácie za "veľký blud" a "podvrh", reagovala len prostredníctvom tlačovej správy. Hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak uviedol, že Jankovská je na PN-ke a kontaktovať nemôžu ani sudkyňu Maruniakovú."Podľa mojich informácií koluje po Slovensku niekoľko verzií tejto údajnej komunikácie. Podnikám všetky potrebné právne kroky na svoju obranu," uviedla Jankovská. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy