Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prepadnutie stropu kultúrneho domu v Čiernej nad Tisou zrejme bude mať dohru. Samospráva môže dostať poriadne mastnú pokutu
Zdielať na

Prepadnutie stropu kultúrneho domu v Čiernej nad Tisou zrejme bude mať dohru. Samospráva môže dostať poriadne mastnú pokutu

ČIERNA NAD TISOU / V Čiernej nad Tisou sa zrútil strop kultúrneho domu. Päť ľudí sa pri tom ľahko zranilo. Stalo sa to vo februári priamo počas plesu. Prípad vyšetrovala polícia, ktorá zistila, že budova nebola v čase akcie skolaudovaná. Vo veci bude konať stavebný úrad, ktorý môže samospráve udeliť mastnú pokutu.

Mestského plesu sa zúčastnilo vyše 100 ľudí. Išlo vôbec o prvú spoločenskú udalosť, ktorá sa v zrekonštruovanom kultúrnom dome konala. Predčasne ju však ukončil pád kazetového stropu. Sadrokartónový podhľad s izoláciou sa zrútil na podlahu. Pri incidente sa ľahko zranilo päť ľudí. Primátorka vtedy pre TV JOJ nevedela jednoznačne povedať, či budova bola v čase akcie skolaudovaná alebo nie. Konateľ firmy ale pochybenia odmietal. "Či je skolaudovaná? Predpokladám, že áno, lebo s firmou sme sa rozprávali a povedali, že je to použiteľné na takúto činnosť," uviedla vo februári primátorka Čiernej nad Tisou Marta Vozáriková. "Ja som tam hlavný dodávateľ stavby, ale tie stropy pre mňa realizovala firma v subdodávke. Certifikované veci tam išli, to, čo tam malo byť tam išlo, ale ako sa to mohlo stať neviem, neviem sa k tomu vyjadriť," dodal konateľ stavebnej firmy vo februári.

Od spoločenskej udalosti, pri ktorej sa na ľudí zrútil strop, ubehlo už osem mesiacov. Polícia vyšetrovaním zistila, že budova nebola v tom čase skolaudovaná. "Budeme to ďalej v našich kompetenciách určite riešiť," povedala Vozáriková. Polícia po udalosti začala trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia. Vyšetrovanie už ale medzičasom ukončila.

"Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície spisový materiál postúpil na prejednanie príslušnému správnemu orgánu, a to Okresnému úradu Košice, odboru výstavby a bytovej politiky, pretože v predmetnej veci sa nejedná o trestný čin, ale ide o konanie, ktoré by mohlo byť prejednané v disciplinárnom konaní," povedala policajná hovorkyňa v Košiciach Lenka Ivanová. Okresný úrad Košice vec odstúpil stavebnému úradu obce Svinice. Ten však podľa našich zistení doposiaľ disciplinárne konanie nezačal. Samospráve môže hroziť pokuta až do výšky 165 000 eur. "Firma odstránila nedostatky, mesto žiadne náklady s tým nemalo. Ja len budem rada, keď konečne budeme môcť ten kultúrny dom otvoriť a oficiálne odovzdať," dodal primátorka Vozáriková. 

Pozrite si archívnu reportáž o tomto prípade.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy