Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Otrava z jedla či chemikálii: Viete, ako zachrániť život sebe aj svojim blízkym?
Zdielať na

Otrava z jedla či chemikálii: Viete, ako zachrániť život sebe aj svojim blízkym?

BRATISLAVA / Hubárska sezóna je v plnom prúde. To ale môže v niektorých prípadoch znamenať isté riziko. Pri nedostatočných znalostiach sa totiž ľahko môže stať, že pozbierate huby, ktoré vám spôsobia otravu. Otráviť sa ale môžete aj z iných potravín či výrobkov. Viete, čo v takýchto prípadoch robiť a ako presne postupovať? Odborník, záchranár Jozef Minár prezradil, ako si zachrániť život.

Mnohí ľudia sú alergický napríklad na arašidy, podzemnicu olejnú, exotické ovocie, ryby, mliečne výrobky ale aj lieky. Potravín, na ktoré môže byť človek alergický je nespočetné množstvo. Dôležité je v každom prípade avšak vedieť, ako postupovať v prípade, že sa otrávime. "Otravu zistíme tak, že človek to bežné správanie a chovanie má iné. Začnú volať na tiesňovú linku, že "je mi zle." To znamená, že môžu mať závrate, žalúdočné problémy, podľa toho akú toxickú látku požili. Môžu byť spaví a upadnúť do bezvedomia," uviedol Jozef Minár, hovorca operačného strediska záchrannej služby. V takých prípadoch už treba okamžite navštíviť pohotovosť alebo zavolať na linku 155. Operačné stredisko vie spolupracovať ihneď s Národným toxikologickým centrom v Bratislave, čiže okamžite pacientovi poradia, čo robiť, kým sa dostane do rúk lekárov. 

Rýchla pomoc doma 

"Bežne tá prvá pomoc doma vyzerá tak, že keď zistíme, že dieťa omylom si pomýlilo cukríky s liekmi a zjedlo lieky, a prídeme na to, že toto bola tá príčina, musíme zanechať vzorky z toho toxínu - liekov pre záchranárov. A to preto, aby vedeli potom použiť správnu protilátku. Za ďalšie, pokiaľ je to takéto niečo, vieme vyvolať vracanie, čím sa zbavíme z tela toxínov. Okrem toho asi každý máme doma čierne uhlie, ktoré môže byť prvou voľbou, pretože viaže na seba tie toxíny. U detí vieme dať 5 -10 tabletiek, rozpustiť ich vo vlažnej vode alebo ich rovno zjesť," vysvetlil Minár.

Nie je možné sa ale z takej dávky čierneho uhlia predávkovať? Podľa záchranára čierne uhlie organizmu neuškodí a môžeme použiť aj väčšiu dávku. "U detí 5 -10 tabliet, u dospelého aj viac," poznamenal. 

Pri vyvolávaní zvracania treba byť opatrný, nemusíme tak urobiť totiž zakaždým. Podľa záchranára Jozefa Minára môžeme zvracanie vyvolať, ak ide o otravu liekmi, hubami, no len do pol hodiny, kým to je ešte v žalúdku. Pozor si treba dať aj na kyseliny, pri ktorých zvracanie nemôžeme vyvolať. 

Otrava vdýchnutím látok: Čo robiť? 

Človek sa môže otráviť ale aj inými spôsobmi ako konzumáciou. Reč je o nadýchaní sa toxickej látky. Príkladom sú aj "gazdinky", ktoré upratujú s čistiacimi prostriedkami v hojnom množstve avšak v malom priestore. Tu sa potom tie látky vo vzduchu zhromaždia a potom ich vdýchnu. "Tu je prvá pomoc to, aby tú osobu ihneď dostali z priestoru von, na čerstvý vzduch, kým príde záchranná zdravotná služba. Treba určite volať tiesňovú linku," upozornil Minár.  

Ďalším spôsobom, ako je možné otráviť sa, je že sa nám pod kožu dostanú nebezpečné látky. "Napríklad autolakérnici, v poľnohospodárstve, ide o postreky a podobne. Tá látka do kože vniká postupne- taká chronická otrava, kedy sa postupne až po roku, dvoch - troch, sa môžu objaviť akútne prejavy," vyjadril sa. 

Vo všetkých otravách hrá hlavnú úlohu čas. Ako sme dostali látku do tela, koľko jej tam je a ako dlho. Pri chemických prostriedkoch, s ktorými prichádzame do styku, netreba zabúdať na ochranu. "Nemali by zabúdať na respirátory a iné ochranné prostriedky. Často to zanedbávajú domáci kutili." 

Čo robiť, ak sa otrávite sami? 

Podľa rád Minára určite nezostávajte sami, ak zistíte, že ste do tela dostali nejaký toxín. Kým vládzete, mali by ste zavolať na tiesňovú linku a pohľadať niekoho z okolia, kto by nám pomohol. Prvá pomoc je u detí aj dospelých rovnaká, dôležité je ale niečo iné. Viac sa dozviete TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy