Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Škótsko zakázalo rodičom fyzicky trestať deti. Aj capnutie bude trestným činom
Zdielať na

Škótsko zakázalo rodičom fyzicky trestať deti. Aj capnutie bude trestným činom

Archívna reportáž

EDINBURG / Škótsky parlament schválil zákon, ktorým zakáže rodičom fyzicky trestať svoje deti. Kto svojho potomka hoc len capne, spácha podľa novej normy trestný čin.

Škótsko je prvý zo štyroch súčastí Spojeného kráľovstva, ktoré fyzické tresty na deťoch zakázalo. Podobný návrh sa chystajú schváliť aj vo Walese. Ako prvá krajina na svete zakázalo telesné tresty už v roku 1979 Švédsko, ktorého vzor medzitým nasledovalo už asi šesť desiatok ďalších krajín, informovala spravodajská stanica BBC.

V škótskom parlamente vo štvrtok večer podporilo zákon proti telesným trestom 84 poslancov, 29 ich hlasovalo proti. Až vstúpi zhruba za rok norma do platnosti, zaručí deťom rovnakú ochranu pred fyzickým násilím, akú ju teraz majú dospelí. Doteraz mali rodičia a pestúni právo použiť "primeranú" fyzickú silu, aby svoje deti umravnili.

Podľa predkladateľa zákona Johna Finnieho zo strany Škótskych zelených bitím deti odmalička učia, že využívať mocenského postavenia je správne. Zákaz fyzického násilia vyšle podľa nich jasný signál, že "násilie nie je prijateľné za žiadnych okolností". Finnie tvrdí, že vedecké štúdie dokázali, že je používanie fyzických trestov v snahe vynútiť si u detí disciplínu neefektívne a môže sa ľahko zmeniť v týranie.

Proti zákazu fyzických trestov sa postavili škótski konzervatívci, podľa ktorých hrozí, že budú kriminalizovaní "dobrí rodičia", ktorí telesné tresty použijú "rozumne". Proti zákazu telesných trestov sa v prieskume agentúry YouGov vyjadrila tiež väčšina respondentov z radov obyvateľov Škótska (57 percent).

Z doterajšej súdnej praxe vyplynulo, že rodičia v Škótsku môžu deti z výchovných dôvodov udrieť, ak je tento trest "rozumný". Ani teraz nesmú deti biť do hlavy, triasť s nimi či použiť na potrestanie nejaký nástroj. V školách a ďalších vzdelávacích a výchovných zariadeniach v Škótsku sú už teraz telesné tresty zakázané.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy