Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z kaštieľa v Ožďanoch šľahali obrovské plamene. Škody odhadli na 300 tisíc eur
Zdielať na

Z kaštieľa v Ožďanoch šľahali obrovské plamene. Škody odhadli na 300 tisíc eur

OŽĎANY / Ničivý požiar pohltil strechu starého kaštieľa v obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota. Okolo pol šiestej popoludní spozorovali obyvatelia obce hustý dym a následne aj šľahajúce plamene.

Na mieste zasahovalo 30 profesionálnych hasičov s ôsmimi kusmi techniky a štyria dobrovoľníci so svojou technikou. Strecha sa podľa svedkov mala vplyvom ohňa prepadnúť. Profesionáli sa snažili niekoľko hodín požiar lokalizovať.

"Tento kaštieľ bol dominantou našej obce od dávnych čias. Je mi to ľúto, že sa také niečo stalo," vyjadril sa starosta obce Ján Matej. 

Škody po požiari odhadli na 300 tisíc eur. Národná kultúrna pamiatka je ozdobou rimavskosobotského regiónu. "Počas hasenia musela polícia zabezpečovať miesto činu proti neoprávneným vstupom občanov, ktorých zvedavosť ťahala do blízkosti kaštieľa, čo komplikovalo aj prístup hasičom s technikou. Príčiny požiaru teraz vyšetrujú," informovala polícia. 

Ide o renesančný kaštieľ zo 14.storočia, ktorý roky chátral. Momentálnym vlastníkom je bystrická dopravná spoločnosť, ktorá ho plánovala čiastočne zrekonštruovať.

S náročným požiarom sa pred časom pasovali aj hasiči v Trnave. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy