Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kyselica, odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu v kauze Gorila, potvrdil pravosť nahrávok, ktoré sa našli u Kočnera
Zdielať na

Kyselica, odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu v kauze Gorila, potvrdil pravosť nahrávok, ktoré sa našli u Kočnera

BRATISLAVA / Odchádzajúci šéf vyšetrovacieho tímu v kauze Gorila potvrdil pravosť nahrávky, ktorá sa vlani v decembri našla v trezore Mariána Kočnera. Stalo sa tak počas domovej prehliadky. Lukáš Kyselica dostal výsledky znaleckého skúmania nahrávky len tento týždeň. Výsledok je maximálna možná zhoda s hlasmi, ktoré dali policajti preveriť.

"Skúmané hlasy z najväčšou pravdepodobnosťou patrili preverovaným osobám. To je maximálna miera, ktorá sa u nás dá fonoskopickým skúmaním zistiť," vyjadril sa Kyselica. Ešte stále šéf vyšetrovacieho tímu v kauze Gorila Lukáš Kyselica tvrdí, že pravosť nahrávky dôkaznú situáciu v tejto veci výrazne posunula, a preto sa musí vo vyšetrovaní pokračovať. Jeho vyjadrenia ale spustili lavínu politických vyjadrení. "Viem, že v Gorile je strašne veľa popísané o tom, ako sa uplácalo pri privatizácii štátneho majetku, ako Dzurinda, Mikloš a všetci tí, čo boli Malchárek a spol. No tak teším sa, ako sa dnes ráno zobudili títo páni," vyhlásil premiér Peter Pellegrini. 

"Ja to považujem za kauzu hlavne SDKÚ a to sa prejavilo aj vo voľbách," vyjadrila sa minister financií Ladislav Kamenický. 

Kauza Gorila sa prevalila uniknutím údajného spisu SIS s krycím názvom Gorila v decembri 2011. Teda počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu a výrazne zatriasla s hlavnými stoličkami v strane SDKÚ. "Mám veľa roboty zmysluplnej, veľa roboty. Ďakujem pekne za záujem, ale nemám, čo k tomu povedať," odpovedal Mikuláš Dzurinda, keď sme sa ho pokúsili skontaktovať. "Nebudem sa k tomu vyjadrovať, nebudem to komentovať. Ďakujem pekne," odpovedal Ivan Mikloš, bývalý minister financií. "Ja sa tiež pána premiéra nepýtam na to, aký má spánok. Ja už tieto veci nijakým spôsobom detailnejšie nesledujem, mám svoj vlastný život. Ja mám absolútne čisté svedomie," dodal bývalý minister hospodárstva Jirko Malchárek. 

Na nahrávke aj hlas Fica

Podľa odhaleného spisu SIS malo ísť v tejto kauze najmä o stretnutia šéfa finančnej skupiny Penta a politikov v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici. Politici pravosť spisu roky spochybňovali. "Skupina Penta zverejnila podrobné stanovisko ku každej z transakcií, ktoré sú spomínané v zverejnených spisoch Gorila. Faktograficky je preto možné dokázať a vyvrátiť podozrenia, že by skupina Penta uskutočňovala svoje podnikanie na úkor verejného záujmu, resp., že by získala v privatizačných konaniach akýkoľvek štátny majetok v rozpore so zákonom, či spôsobom, ktorý by bol nevýhodný pre štát," uviedol hovorca Penty Gabriel Tóth . 

"Zistilo sa, že hlas, ktorý s finančníkmi dohadoval svoje obchody patrí dlhoročnému obyvateľovi bytu daňového podvodníka pána Baštrnáka Robertovi Ficovi," upozornil Richard Sulík, líder OĽaNO. "Robert Fico je ten posledný, ktorý môže naozaj ešte najlepšie z ich všetkých spávať, pretože čo on hovoril, nie je tam nič," dodal Pellegrini. 

Podľa Lukáša Kyselicu nahrávka v kauze Gorila bola získaná zákonným spôsobom. Teraz ale bude podľa neho dôležité to, či tie zvuky, ktoré sú tam nahraté, boli vyhotovené legálne, aby tento dôkaz uspel aj pred súdom.

Zmena vo vyšetrovacom tíme Gorila. Kyselicu nahradí táto osoba. Prečo odchádza? : 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy