Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Záhada zmiznutia stoviek slovenských zdravotných sestier
Zdielať na

Záhada zmiznutia stoviek slovenských zdravotných sestier

BRATISLAVA / Komora zdravotných sestier zisťovala počet absolventiek stredných škôl v odbore sestra a pôrodná asistentka a koľko z nich skutočne aj vykonáva povolanie sestry . Za päť rokov je to takmer 3500 vyštudovaných sestier no na Slovensku zostalo pracovať niečo cez dvetisíc z nich. Kam odišlo pracovať zvyšných 1 500 sestier?

Mravenčím spôsobom sa komora sestier rozhodla zistiť skutočný počet zdravotných sestier-absolventiek a zaujímalo ich koľko z nich sa zamestnalo v našich zdravotníckych zariadeniach.

"Vieme povedať, že v období piatich rokov nám do systému malo vstúpiť okolo 3400 sestier ale vstúpilo len 58 percent týchto sestier," hovorí PhDr. Milan Laurinc, riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. 

Podľa komory sestier sa minimálne 1200 sestier-absolventiek hneď po získaní vzdelania zamestnalo v zahraničí a zvyšná len malá časť z nich síce za sestry vyštudovali ale neživia sa tým.

"Najväčší počet sestier odchádza alebo odišlo v minulosti do Rakúska, určite Česká republika, alebo Nórsko. Nemalé percento sestier odchádza pracovať aj do Saudskej Arábie," dodáva Milan Laurinc.

Priamo medzi študentkami strednej zdravotníckej školy v odbore diplomovaná sestra sme zisťovali, aké sú ich plány po ukončení štúdia. Chcú pracovať na Slovensku alebo chcú pracovať v zahraničí? Každá z nich hovorí minimálne jedným cudzím jazykom.

"Chcem pracovať v zahraničí. chcem tam získať vedomosti a skúsenosti a aj plat je motivujúci," hovorí jedna z nich. "Po štúdiu chcem pracovať chvíľu na Slovensku a potom v zahraničí. Teraz pracujem ako sanitárka a vidím tie pomery, podmienky a je to zlé. Chýba materiálno-technické vybavenie hlavne," dodáva druhá. "Ja chcem pracovať na Slovensku. Možno ARO. Možno interné. Ale ten plat je málo, to je problém," hovorí tretia študentka.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová povedala: "My si uvedomuje že je to problém, ale je to problém celej Európy. My robíme viac opatrení."

Záujem o zdravotné sestry aj z ďalekej cudziny v Európe rastie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy