Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Investigatívne centrum Jána Kuciaka: Norbert Bödör má trvalý pobyt v luxusnej rezidencii v Dubaji
Zdielať na

Investigatívne centrum Jána Kuciaka: Norbert Bödör má trvalý pobyt v luxusnej rezidencii v Dubaji

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Norbert Bödör, ktorého chcela polícia zadržať v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, si pred rokom zriadil trvalý pobyt v Spojených arabských emirátoch. Podľa dokumentov, ktorými disponuje Investigatívne centrum Jána Kuciaka, sa syn majiteľa bezpečnostnej firmy Bonul v júli minulého roku usadil v Dubaji.

Tento text je prebratý od Investigatíveho centra Jána Kuciaka (ICJK).

Norbert Bödör nadobudol trojročné víza ako zamestnanec spoločnosti Segment International Consultancy vo voľnej ekonomickej zóne v emiráte Rás al-Chajmá. Firma má neznámych vlastníkov, Bödör je v nej zamestnaný ako investor. Trvalý pobyt má zriadený v Kempinski Residences na umelom ostrove Palma v Dubaji, nadobudol ho približne mesiac po tom, čo NAKA na príkaz Úradu špeciálnej prokuratúry zadržala Mariána Kočnera pre kauzu zmeniek voči televízii Markíza. Podľa nájomnej zmluvy, ktorú s ďalšími dokladmi získalo ICJK, Bödör mal luxusný apartmán prenajatý na rok, od augusta 2018, za ročný nájom 180 tisíc dirhamov, čo je približne 44 tisíc eur.

Norberta Bödöra sme sa opýtali prostredníctvom jeho emailu a správy sms, aký je dôvod zmeny jeho trvalého pobytu a či plánuje opustiť Slovensko. Jeho reakciu uverejníme hneď, ako nám ju poskytne.

Rezidentská karta Norberta Bödöra v Dubaji

ICJK

Norbert Bödör je syn Miroslava Bödöra, majiteľa známej bezpečnostnej firmy Bonul, ktorej sa mimoriadne darilo v získavaní lukratívnych štátnych zákaziek za vlády Smeru. Predseda strany a vtedajší premiér Robert Fico chodieval na vianočné večierky firmy Bonul. Miroslava Bödöra médiá pravidelne označujú za jedného z vplyvných oligarchov v pozadí Smeru. Nobert Bödör bol lne necelý mesiac v roku 2004 prokuristom Bonulu a v rozhovore, ktorý poskytol denníku Sme sa od otcovej firmy dištancoval.

Tím, ktorý vyšetruje vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej plánoval v novembru minulého roku Norberta Bödöra zadržať. Dôvodom bola obava, že bude ovplyvňovať svedkov. Takzvaný útekový dôvod v príkaze na zadržanie nebol. Ten sa používa vtedy, keď polícia vie o tom, že podozrivý má dostatok prostriedkov na pobyt v cudzine alebo sa pripravuje na život v zahraničí. Špeciálna prokuratúra najprv udelila na Bödörovo zadržanie súhlas, no približne o pol hodinu ho odvolala. O niekoľko dní sa prihlásil na polícii sám a dobrovoľne vyšetrovateľom poskytol aj svoj mobilný telefón. Dodnes nie je jasné, ako sa dozvedel, že vyšetrovatelia ho chcú vypočuť.

Podľa správ Mariána Kočnera z aplikácie Threema, ktoré uverejnil Denník N, Bödör bol s Kočnerom v pravidelnom kontakte a robil mu spojku na špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Portál Nastope.sk ako prvý informoval, že policajná inšpekcia zadržala Pavla Vorobjova a ďalších dvoch vysokopostavených policajných funkcionárov pre podozrenie, že pre Kočnera a Bödöra nezákonne lustrovali novinárov, medzi inými aj zavraždeného Jána Kuciaka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy