Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kočnera obvinili z pokusu marenia spravodlivosti v prípade motákov
Zdielať na

Kočnera obvinili z pokusu marenia spravodlivosti v prípade motákov

BRATISLAVA / Vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky NAKA obvinili Mariana Kočnera z pokusu zločinu marenia spravodlivosti. V jednom prípade sa mal pokúsiť o sfalšovanie dôkazu v kauze Zmenky. Ide o prípad motákov, ktoré mal Kočner posielať z väzenia. Na súde na otázku, či ich posielal, alebo nie, odmietol odpovedať.

Marian Kočner mal z väzby posielať lístočky s inštrukciami určené svojmu kamarátovi, novinárovi Petrovi Tóthovi. Podľa anonyma, ktorý v decembri 2018 obdržala televízia JOJ mal lístočkami inštruovať Tótha k tomu, aby kontaktoval vplyvných ľudí vrátane podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý mal cez svojho kamaráta zariadiť jeho prepustenie z väzby.

"V predmetnej trestnej veci vykonáva dozor v trestnom konaní Krajská prokuratúra Trenčín. Vzhľadom na štádium vyšetrovania sa bližšie prokuratúra nebude vyjadrovať," uviedol Marian Sipavý, hovorca krajskej prokuratúry Trenčín. 

Polícia v decembri potvrdila, že zaistila motáky 26. novembra a overené fotokópie všetkých lístočkov odstúpili dozorovému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry do trestnej veci „zmeniek“. Podľa anonymného e-mailu sa obvinený Marian K. za každú cenu snažil dostať z väzby, kde je pre kauzu falšovania miliónových zmeniek. Cez svojho advokáta posielal listy (tzv. „motáky“ alebo „lístočky“ s inštrukciami) určené svojmu dlhoročnému kamarátovi, novinárovi a exsiskárovi Petrovi Tóthovi.

V motákoch údajne inštruoval Tótha, čo konkrétne má vykonať. Medzi inými tam údajne bola požiadavka, aby kontaktoval nitrianskeho podnikateľa Norberta B., aby cez šéfa špeciálnej prokuratúry zariadil jeho prepustenie z väzby. Rovnako v týchto listoch podľa e-mailu Marian K. žiadal Tótha, aby kontaktoval osobu označenú ako RF, aby zistil, prečo zlyhal „jeho človek“ na ústavnom súde, ktorý rozhodol o jeho väzbe.

V prípade kauzy Zmenky začiatkom týždňa vypovedal Marian Kočner aj Peter Tóth. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy