Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Alene Zsuzsovej zamietli sťažnost proti obvineniu pre zbrane. Pre vylúčenie Andruskóa plánujú sťažnosti
Zdielať na

Alene Zsuzsovej zamietli sťažnost proti obvineniu pre zbrane. Pre vylúčenie Andruskóa plánujú sťažnosti

BRATISLAVA / Podľa zistení TV JOJ prokurátor zamietol Alene Zsuzsovej ďalšiu sťažnosť. 26.7.2019 polícia obvinila Alenu Zsuzsovú z účastníctva vo forme pomoci na zločine nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Vyšetrovateľ okrem Zsuzsovej vzniesol obvinenie pre zbrane a obchodovanie s nimi aj sprostredkovateľovi vraždy novinára a pomocníkovi pri samotnej poprave. K tomu obvineniu vzniesol aj dvom ďalším osobám, ktoré dovtedy v prípade Kuciak nevystupovali. Adam H. a Dávid S. mali dodať a predať dva samopaly s tlmičmi na základe objednávky.

Právny zástupca Zsuzsovej takmer okamžite po oboznámení sa s jej obvinením podal proti uzneseniu o obvinení sťažnosť. Pred prokurátorom neuspel. Pre JOJ na uvedené zareagoval obhajca Zsuzsovej Štefan Neszméry: "Žiadosť sme podali preto, lebo sme na to mali dôvody plynúce z obsahu uznesenia." Samotný prokurátor sa tiež vyjadril, že v uznesení chýbajú presné údaje o čase aj mieste spáchania predpokladaného trestného činu, no sťažnosti nevyhovel. Aj preto že v čase podania sťažnosti ešte neboli overené výpovede obvineného Andruskóa, ktorý o nákupe aj predaji zbraní pred políciou vypovedá. 

Zbrane, o ktorých je reč, mali byť podľa Andruskóa, ktorý ich zabezpečoval od dodávateľov použité na vraždy prokurátora ÚŠP Maroša Žilinku, vtedajšieho prvého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho a aj advokáta Daniela Lipšica. K vraždám nakoniec nedošlo. Podľa polície nákup oboch samopalov mala financovať práve obvinená Alena Zsuzsová.

​Andruskó vypovedá v Banskej Bystrici

Už dopoludnia TV JOJ zverejnila informácie, že od rána v banskobystrickej väznici polícia vypočúvala údajného sprostredkovateľa vraždy Jána Kuciaka, Zoltána Andruskóa. Ten od okamihu zaistenia políciou spolupracuje s vyšetrovacími orgánmi a významne napomína objasňovať vraždy novinára aj ďalšie trestné skutky. Doteraz v prípade vraždy bolo jeho procesné postavenie obvineného spolu so Zsuzsovou, Kočnerom, Marčekom aj Szabóom. Už niekoľko dní je ale Andruskó z pätice obvinených z vraždy vylúčený sa samostatné konanie. Od rána nanovo k vražde Jana Kuciaka vypovedal už v procesnom postavení svedka a jeho výsluch speje k tomu, že zo strany jeho obhajkyne veľmi pravdepodobne bude podaná žiadosť, aby prokuratúra s Andruskóom uzatvorila v prípade vraždy novinára Dohodu o vine a treste, kedže jeho svedectvo je v prípade kľúčové, nenahraditeľné a pre OČTK je vierohodným svedkom.

​Na vylúčenie Andruskóa chce reagovať Kočner aj Zsuzsová

Proti tomu, že sa z obvineného Andruskóa stal svedok a jeho vec je v samostatnom konaní chcú podať sťažnosti obhajca Aleny Zsuzsovej aj obhajca obvineného Kočnera, Marek Para. Para Kočnera zastupuje v prípade vraždy a uznesenie o vylúčení Andruskóa na samostatné konanie dostal len pred niekoľkými hodinami.

Pre TV JOJ sa Kočnerov obhajca k tomuto vyjadril zatiaľ len stroho: "Môžem potvrdiť, že mi toto uznesenie bolo doručené len včera, 10.9.2019. Takže áno, čo najskôr podám v tejto veci sťažnosť."

Sťažnosť plánuje podať aj obhajca Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry bezprostredne po tom, ako sa poradí svojou klientkou. 

Zsuzsová v kauze nedovoleného ozbrojovania pred niekoľkými týždňami vypovedala na NAKA:

Najčítanejšie správy