Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sporné pravidlá prevozu zosnulých. Rozdiely v cene môžu byť až 20-násobné
Zdielať na

Sporné pravidlá prevozu zosnulých. Rozdiely v cene môžu byť až 20-násobné

NITRIANSKY KRAJ / V Nitrianskom kraji platia za prevoz mŕtvych na lekárom nariadenú pitvu veľmi rozdielne sumy. Zodpovedný úrad nevidí problém v tom, že rozdiel v cene za v podstate rovnakú službu môže byť až 20-násobný. Vraj za to môžu regionálne rozdiely a iné prevádzkové náklady.

"Som sa zúčastnil verejného obstarávania na prevozy zosnulých, tá pani vtedy trošku s takým posmechom, že chlapi to si ako predstavujete, to čo je, vy si to dohodíte niekde inde, u príbuzných," uviedol majiteľ pohrebného podniku Róbert Molnár. Tieto slová si mal vypočuť na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v Nitre pri otváraní ponúk pred štyrmi rokmi. Predmet zákazky: preprava mŕtvych z miesta úmrtia v Novozámockom okrese na výkon pitvy do Nitry. "Také sumy 8 eur, Nové Zámky 11 eur a to za 100 kilometrový okruh," dodal Molnár. 

Podobná situácia je aj v ďalších okresoch Nitrianskeho kraja. "Posledné 4 roky sme vykonávali prevozy v okrese Komárno. Teraz určili, že maximálna cena je 20 eur a najnižšia cena vyhrá," uviedol majiteľ  pohrebnej služby Kristián Szedlák. 

Kontrakt po 4 rokoch vypršal. Novú výzvu nitriansky úrad riešil ako zákazku s nízkou hodnotou. Úrad vyzval záujemcov na predkladanie ponúk. V treťom bode formuláru určil predpokladanú hodnotu za prepravu 1 mŕtveho: maximálne 7 eur 50 centov. "Tam bolo napísané, že najnižšia cena vyhráva. Keď najnižšia cena, tak najnižšia cena, nech sa páči, všetko je to nezmysel, my sme dali 10 centov!" povedal Molnár. Úrad jeho ponuku vylúčil ako nereálnu.

"Vak, rukavice, nosidlá, dvaja zamestnanci, toto nikde neobstojí, všetko, čo je pod 150 euro je podhodnotené," dodal Molnár. "Táto cena nemôže byť jednotná, náklady spojené s prevozmi nie sú všade rovnaké - ide o prevádzkové náklady (rôzne náklady na mzdy, autá, pomôcky, atď.), ale aj regionálne rozdiely - každý región je špecifický a má iné geografické podmienky," vyjadril sa Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Aké rozdielne geografické podmienky sú v Nitrianskom kraji sa TV JOJ už nedozvedela.

"Tu začíname ceny cca 150 až 200 eur za vývoz jedného zosnulého, tak tieto ceny sa premietajú buď na príbuzného, alebo niekde sa strácajú vo faktúrach. Už uvažujeme o tom, že tieto súťaže s dumpingovými cenami budeme dávať na protimonopolný úrad," vyjadril sa Ladislav Stríž predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy