Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opozíciu rozdeľuje dohoda o predvolebnej spolupráci. Sulíkovi a Kiskovi chýba veta o Smere-SD
Zdielať na

Opozíciu rozdeľuje dohoda o predvolebnej spolupráci. Sulíkovi a Kiskovi chýba veta o Smere-SD

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opozíciu najnovšie rozdeľuje Pakt o neútočení. Ide o dohodu, ktorú podpísali strany Progresívne Slovensko, Spolu a KDH. OĽaNO, strana Andreja Kisku ale aj SaS zostali mimo dohody. Richard Sulík tvrdí, že oni to odmietli pre chýbajúcu vetu o povolebnej nespolupráci so Smerom-SD.

"To ma celkom prekvapilo, lebo my sme mali záujem zúčastniť sa toho paktu o neútočení. Len teda, veľmi nám záležalo aj na tom, aby tam bola veta, že so Smerom nepôjdeme a tam sme narazili na odpor," vyjadril sa líder SaS Richard Sulík. Podľa Sulíka s tým malo problém Progresívne Slovensko. "Spoluprácu koalície Progresívne Slovensko a Spolu so Smerom-SD sme mnohokrát vylúčili a zopakoval som to osobne aj Richardovi Sulíkovi v televíznej relácii," vyhlásil Michal Truban, predseda PS. 

To, že pol roka pred parlamentnými voľbami nie je opozícia ucelená ukázalo aj piatkové odvolávanie premiéra Petra Pelegriniho. Teraz ich rozdeľuje dohoda o predvolebnej spolupráci, ktorej zmyslom má byť najmä kultivovaný dialóg. Progresívne Slovensko ale tvrdí, že Michal Truban už verejne vylúčil spoluprácu so Smerom. To isté uviedol aj Alojz Hlina. "Vylúčenie spolupráce so Smerom je tiež súčasťou koaličnej dohody Progresívneho Slovenska a Spolu," píše sa v stanovisku Trubana. 

Kiskovi chýba aj veta o SNS a extrémistoch

"Ja si dám aj na čelo vytetovať, že my so Smerom nepôjdeme. Na to, aby pristúpil k tej zmluve musia súhlasiť tie subjekty, ktoré už v tej dohode sú. Takže otázka ani tak nestojí, že či pán Sulík bude dávať podmienky, ale že či je nejaká vôľa," povedal Alojz Hlina, predseda KDH. K paktu o neútočení sa pritom nepridala ani strana Za ľudí. Andrejovi Kiskovi totiž tiež v dohode chýbala veta o vylúčení spolupráce zo Smerom, ako aj s SNS a s extrémistami. "Pretože to je jednoznačný postoj, ktorý očakávame od našich možných partnerov," vyjadril sa Andrej Kiska. 

Podľa politológa ide už o predvolebný konkurenčný boj. "Títo politici vlastne niekoľkokrát otvorene deklarovali, že so stranou Smer do koalície nepôjdu. Takže pre Sulíka je toto konkurenčná politická strana," poznamenal politológ Tomáš Koziak. Richard Sulík ale tvrdí, že zazmluvnenie vylúčenia spolupráce so Smerom je pre neho principiálna vec. Podľa neho je to aj preto, aby sa nemohla zopakovať situácia spred štyroch rokov, keď niektoré strany do takejto koalície nečakane vstúpili. "Nemyslím si, že by politici, ktorí stoja na čele súčasných opozičných politických strán, zopakovali chybu Bélu Bugára alebo Radoslava Prochádzku. Tak odstrašujúci príklad je príliš čerstvý a takpovediac visí vo vzduchu," vyjadril svoj názor politológ.

"U SaS má asi ako u jedinej strany volič istotu, že my so Smerom do koalície nepôjdeme," prehlásil Sulík. "Kto by dneska šiel so Smerom. Veď to je to isté ako keby ste povedali, poďme vykopať hrob Hitlera a poďme si s ním spraviť koaličnú dohodu. Veď nebláznime," dodal Hlina. 

Fico na videu "obhajoval" Mazureka (ĽSNS), ktorého odsúdili za extrémistické výroky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy