Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rekonštrukcia základnej školy nedopadla podľa predstáv. Peniaze boli vyplatené, no firma sa akoby prepadla pod zem
Zdielať na

Rekonštrukcia základnej školy nedopadla podľa predstáv. Peniaze boli vyplatené, no firma sa akoby prepadla pod zem

NOVÁKY / Nováky dostali od štátu dotáciu na rekonštrukciu telocvične a sociálnych zariadení na tunajšej základnej škole. Preinvestovať tu mali viac ako 300 000 eur. Bývalé vedenie mesta vybralo firmu, ktorá s rekonštrukciu aj začala. Zrazu sa však zbalila a jej robotníci sa tu viac neukázali. Telocvičňa je neopravená, na dokončenie čakajú aj toalety. S novým primátorom zástupcovia firmy nekomunikujú.

"Sú to strašné pocity, lebo trpia nevinní - deti," poznamenal Dušan Šimka, primátor mesta Nováky. "Každý sa pýta, kedy už tento stav bude vyriešený," hovorí Viera Pechová, riaditeľka ZŠ Nováky. Novácke deti mali v tejto telocvični cvičiť už pred rokom. Stále však nie je dokončená. "Mesto prišlo o peniaze tým, že zaplatilo za práce, ktoré neboli ukončené a ešte dostalo aj pokutu. Deti nemajú kde cvičiť a nemajú kde chodiť na sociálne zariadenia," opisu je situáciu Šimka. 

Bývalé vedenie mesta podpísalo zmluvu s firmou, ktorá sa zaviazala, že telocvičňu a toalety v základnej škole zrekonštruuje do júna 2018. "V zmluve je uvedené - cena diela je maximálna a nemenná. Primátor navýšil cenu napriek tomu o 16 300 eur," vysvetľuje Šimka. Bývalý primátor firme predĺžil aj termín dokončenia do augusta 2018. Ani ten však nedodržali. "Peniaze na telocvičňu boli vyplatené, zhruba 98 000 eur," približuje Šimka. 

Firma však prácu nedokončila a jej zástupcovia akoby sa prepadli pod zem, firma nefunguje a nedá sa s ňou spojiť. "Je to veľká neserióznosť. Firma vedela, že robí pre žiakov základnej školy, potrestaní budú žiaci," skonštatovala riaditeľka. "Podľa môjho názoru si nechali peniaze a zmizli," verí primátor. 

Aby toho nebolo málo, mesto muselo ešte aj zaplatiť pokutu 

Priestor na vyjadrenie sme chceli dať aj bývalému primátorovi Novák. Na naše otázky však odpovedať nechcel. Aby toho nebolo málo, mesto muselo zaplatiť úradu pre verejné obstarávanie pokutu 7 500 eur. "Mesto Nováky rozdelilo zákazku na dve zákazky s nízkou hodnotou, v dôsledku čoho sa vyhol prísnejšiemu postupu, teda zadaniu podlimitnej zákazky. Uvedené porušenie zákona malo vplyv na výsledok verejného obstarávania," tvrdí hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie SR Janka Zvončeková. 

Primátor mesta podal na polícii trestné oznámenie. Deťom budú nielen toalety, ale najmä telocvičňa, chýbať. "Mám podozrenie, že to bola organizovaná skupina ľudí, ako pripraviť občanov mesta o peniaze," myslí si primátor. 

Starostka sa vzdala kancelárie na obecnom úrade, aby pomohla rodičom. Zriadili tam novú triedu pre škôlkarov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy