Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lekárom v Brne sa podaril zázrak. Priniesli na svet dieťa ženy s mozgovou smrťou
Zdielať na

Lekárom v Brne sa podaril zázrak. Priniesli na svet dieťa ženy s mozgovou smrťou

Archívna reportáž

Tehotenstvo netrvá 9 mesiacov. Žena môže porodiť skôr a stále bude dieťa donosené:

BRNO / Rekordne dlhú dobu udržali lekári vo Fakultnej nemocnici Brno životné funkcie ženy s mozgovou smrťou. Vďaka tomu mohli teraz v auguste priviesť na svet dieťa, ktoré čakala.

Dieťa pôrod prežilo a podľa hovorcu fakultnej nemocnice Pavla Žáry nemá tento prípad vo svete obdobu a označil ho za zázrak, uvádza portál iDnes.cz.

"Brnenská medicína sa opäť stáva svetovou a lekári z Fakultnej nemocnice Brno zažili ďalší zázrak, ktorý nemá vo svete obdobu. Udržali vitálne funkcie u ženy s mozgovou smrťou rekordne dlhý čas a tá následne porodila," uviedol Žára. Bližšie informácie ale nechcel povedať, pretože ich nemocnica chystá zverejniť na tlačovej konferencii. 

Mozgová smrť 

Tehotnú ženu prijali v nemocnici tento rok na jar potom, čo ju doma našiel v bezvedomí jej manžel, Třebíčský policajt Vojtěch Votava. "Bol som na takéto situácie pripravený, epileptické záchvaty som už zažil, tak som ju stabilizoval a čakal, až sa preberie," povedal už skôr policajt. Jeho manželka Eva sa ale nepreberala.

​Privolaní záchranári ju naložili do sanitky a odviezli do třebíčskej nemocnice. Lenže už cestou sa jej stav začal ešte viac zhoršovať. Urýchlene museli privolať vrtuľník, ktorý ju transportoval do brnenskej fakultnej nemocnice.

Hoci Eva mala ešte len 27 rokov, praskla jej malformácie v mozgu a spôsobila masívne krvácanie. "Už pri prevoze sanitkou bola prakticky mozgovo mŕtva - nie je a ani nebolo možné jej už pomôcť," opísal Vojtěch Votava.

Dieťa naďalej rástlo 

Dieťa aj napriek nešťastiu, ktoré postihlo matku, v nej žilo ďalej. Pôrod ale neprichádzal do úvahy, žena bola v 16. týždni tehotenstva. Lekári sa tak rozhodli udržiavať všetky životné funkcie ženy, aby sa plod mohlo ďalej vyvíjať.

To sa im podarilo a nedávno sa narodilo zdravé dievčatko. Podľa Českej televízie lekári vykonali cisársky rez v polovici augusta a narodená dievčatko s váhou 2,10 kilogramov je od pondelka u otca. Ženu po pôrode lekári odpojili od prístrojov a vyhlásili ju za mŕtvu.

Podobných prípadov je na svete zhruba desiatka a u väčšiny sa podarilo dieťa zachrániť, ale matky zomreli. Prvý taký sa datuje do osemdesiatych rokov minulého storočia a stal sa v Spojených štátoch. Mozgová smrť nastala u ženy so zápalom mozgu. Lekári ju udržiavali nažive ešte šesť týždňov, potom priviedli na svet zdravé dieťa. Existujú aj prípady, keď lekári priviedli na svet dieťa u žien v kóme, ženy potom prežili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy