Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ministerstvo financií našlo osvedčený spôsob motivácie: Nezaplatíš dane, nesadneš si za volant!
Zdielať na

Ministerstvo financií našlo osvedčený spôsob motivácie: Nezaplatíš dane, nesadneš si za volant!

BRATISLAVA / Kto na budúci rok na Slovensku nezaplatí dane, nebude si môcť bez hrozby trestu sadnúť za volant. Ministerstvo financií chce týmto spôsobom zlepšiť výber daní. Zadržanie vodičského preukazu sa osvedčilo už pri neplatičoch výživného. Veľa si od neho sľubuje aj Finančná správa SR, ktorej každoročne na daniach unikajú milióny eur.

Daňoví exekútori majú v súčasnosti viacero možností, ako klepnúť dlžníkom po prstoch. Od nového roka však zrejme pribudne ďalšia. Neplatiči daní tak budú musieť zabudnúť na autá a namiesto šoférovania začať rozmýšľať o alternatívnych formách dopravy. 

Koho sa bude tento druh exekúcie týkať? "Všetkých fyzických osôb, ktoré majú daňový nedoplatok a tento načas nezaplatia," uviedla expertka na dane a odvody Alica Orda Oravcová. 

Akýkoľvek druh daní 

Nezáleží pritom o aký druh dane ide. "Aj obce pri miestnych daniach môžu využiť túto formu exekúcie, ak sa rozhodnú, že budú exekúciu vykonávať samy," stojí v stanovisku ministerstva financií. 

Niet divu, že Ministerstvo financií SR hľadá ďalší spôsob, ako získať do štátnej pokladnice viac prostriedkov. "Celková suma daňových nedoplatkov, ktoré eviduje Finančná správa sa za ostatných 5 rokov pohybuje vo výške 3 miliardy eur," uviedla hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. 

Kedy príde exekúcia? 

Exekúcia nepríde na rad hneď po nezaplatení dane, ale až po uplynutí lehoty, ktorú stanoví dlžníkovi na uhradenie danej sumy správca dane. "Daňovú exekúciu formou zadržania vodičského preukazu bude vykonávať polícia. Na tento úkon dá príkaz daňový úrad," dodáva Oravcová. 

Ten však bude môcť naďalej zablokovať finančné prostriedky na účte alebo zobrať dom. O vodičské preukazy môžu už 10 rokov prísť aj neplatiči výživného a zdá sa, že tento zastrašovací prostriedok prináša ovocie“.

"Dlžníci, v tomto prípade vodiči, sa snažia čím skôr riešiť exekučný dlh," potvrdila hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová. Štát si svoje záujmy už ošetril, rad by však mal prísť aj na práva iných veriteľov. "Ostatní občania, či už ide o živnostníkov, právnické osoby, takúto možnosť pri vymáhaní pohľadávok s výnimkou výživného nemajú," dodala Kolesárová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy