Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V rakúskej ZOO zahynuli tigríčatá. Polícia ich odobrala Slovenke, ktorá ich mala priviesť do zahraničia k veterinárovi
Zdielať na

V rakúskej ZOO zahynuli tigríčatá. Polícia ich odobrala Slovenke, ktorá ich mala priviesť do zahraničia k veterinárovi

HAINBURG AN DER DONAU / V zoologickej záhrade vo viedenskom Schönbrunne uhynuli dve tigríčatá, ktoré polícia na začiatku augusta zabavila Slovenke žijúcej v dolnorakúskom mestečku Hainburg an der Donau.

Podľa agentúry APA čelí ošetrovateľka obvineniu z porušenia zákona o obchodovaní s divoko žijúcimi druhmi zvierat."Ošetrovatelia a veterinári sa o obe (tigríčatá) nepretržite starali. Bohužiaľ to aj tak nezvládli," uviedla vo svojom stanovisku ZOO. Podľa nej boli mláďatá príliš skoro oddelené od matky, v čase premiestnenia mali len niekoľko dní.

​Policajti mláďatá objavili na začiatku augusta v byte v dolnorakúskom meste Hainburg an der Donau, ktoré leží neďaleko Bratislavy. Tridsaťštyriročná Slovenka ich podľa polície mala vo vani a zahrievala ich špeciálnou lampou. Tvrdila pritom, že nevedela, že v Rakúsku nie je povolené v bytoch takéto zvieratá chovať. TV JOJ sa podarilo vtedy s ošetrovateľkou skontaktovať. "Zvieratá boli odobraté úplne neprofesionálne a nie preto, že boli v zlom stave, alebo niečo, ale preto, že v Rakúsku je to ilegálne. Oni tam neboli na to, aby som ich mala ako domácich maznáčikov, ale kvôli tomu, že ich bolo treba ošetriť veterinárne a zo Senca je tá veterina veľmi ďaleko a tie malé by to mohlo stáť život. Na druhý deň sme ich mali v pláne odviesť späť do Oázy sibírskeho tigra, odkiaľ pochádzajú," povedala vtedy ošetrovateľka Yagmur Yilmaz.

Žena pracuje v zariadení na ochranu zvierat na Slovensku, kde sa tigríčatá dostali. Zrejme si ich vzala domov v dobrej viere, že im poskytne veľmi intenzívnu starostlivosť, ktorú potrebujú, uviedol na začiatku augusta policajný hovorca Edmund Tragschitz. Mláďatá sa narodili 1. augusta. Po troch dňoch ich matka odmietla. "Neviem, či jej došlo mlieko, šľahlo jej, alebo čo, ale začala ich zahrabávať do sena a hrala sa s nimi, ako s ping-pongovými loptičkami," dodala Yveta Iršová, majiteľka Oázy sibírskych tigrov. 

Ošetrovateľka mala polícii povedať, že nevedela o tom, že je to protizákonné, keď ich má v Rakúsku v byte. Bola ochotná s políciou spolupracovať. Tá však jej pomoc mala odmietnuť. "Mali so sebou dve neprofesionálne 25-ročné dievčatá so sebou z útulku, ktoré nemajú žiadnu šajnu o týchto zvieratách. Tie zvieratá mali za 20 minút dostať ďalšie mliečko a byť vykakané a podobné veci. Povedali, že všetko v aute majú, čo je úplná blbosť," podotkla ošetrovateľka. Rakúske zástupkyne útulku, ktoré boli na zásahu s políciou mali podľa ošetrovateľky postupovať neprofesionálne aj v iných krokoch. Napríklad mali vkladať prsty do úst mláďat. "Čo je tak isto maximálne neprofesionálne, pretože tie mláďatá sú tak strašne háklivé, kvôli tomu že keď sa ich človek chytil, tak len s vydezinfikovanými, alebo v rukaviciach. Lebo oni sú na tie naše baktérie, čo máme na rukách strašne háklivé a ona mu tie špinavé prsty, s ktorými prišla z vonku pchala do papuľky, nehovoriac o tom, že ho zobrala z teploty inkubátora vonku na zimu," doplnila Yagmur Yilmaz. Ošetrovateľka si všimla aj ďalšiu chybu. Zle odhadli vek mláďat a pohlavie. "Tak isto im dali meno, že je to samec a samica a pritom sú to dve samice, takže očividne nemajú šajnu. Zo strany polície chyba, mali zavolať profesionálov," dodala ošetrovateľka.

Slovenka teraz čelí obvineniu z porušenia zákona o obchodovaní s voľne žijúcimi druhmi zvierat a rastlín. Chov niektorých zvierat, ako sú napríklad veľké mačkovité šelmy, je totiž v Rakúsku možný len v zoologických záhradách a vedeckých zariadeniach, ktoré majú potrebné povolenia.

V Českej Lipe padli v takzvanej tigrej kauze tresty. Mali ich totiž predávať na kusy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy