Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Východ stále ohrozuje africký mor ošípaných. V zvernici Karná ulovili už 18 diviakov zo 100
Zdielať na

Východ stále ohrozuje africký mor ošípaných. V zvernici Karná ulovili už 18 diviakov zo 100

Archívna reportáž

SOBRANCE / V zvernici Karná v Sobraneckom okrese ulovili v súvislosti s africkým morom ošípaných (AMO) už 18 diviakov z celkového odhadovaného počtu približne sto kusov. Informovali o tom obchodný riaditeľ z generálneho riaditeľstva Lesy SR Tomáš Klouček a riaditeľ Odštepného závodu Sobrance Lesy SR Marián Sejna.

V dôsledku pozitívnych prípadov AMO vydala Regionálna veterinárna a potravinová správa rozhodnutie, v ktorom nariaďuje opatrenia na zabránenie šírenia afrického moru ošípaných. Tieto opatrenia sa týkajú okresov Sobrance, Michalovce, Snina, Humenné, Trebišov, Košice - okolie a Vranov nad Topľou.

​"Tieto opatrenia realizujeme na základe veterinárneho rozhodnutia, ktoré nás zaviazalo k tomu, aby sme tieto intenzívne chovy utlmili v čo najkratšom čase a zabránili tak šíreniu tejto choroby," uviedol Klouček. Ako dodal v prvom kole využívajú na likvidáciu vlastných zamestnancov, ale plánujú zaviesť taktiež poplatkové lovy a utlmiť populáciu vo zvernici čo najskôr. "Rovnaké opatrenia, aké platia pre túto zvernicu, platia taktiež pre všetky poľovné revíry, ktoré sa nachádzajú v nárazníkovej zóne alebo ohnisku nákazy, až do zmeny rozhodnutia veterinárnej správy," dodal.

"Ulovených diviakov uskladňujeme v chladiacom zariadení a odoberáme vzorky, ktoré sú známe do 24 hodín. Pokiaľ budú testy negatívne, mäso z diviakov bude možné spracovať," uviedol Sejna. Ako ďalej dodal do ich chladiaceho zariadenia môžu uložiť až 30 kusov diviačej zveri.

Ako v stredu informoval generálny tajomník služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jaroslav Regec, známych je 13 prípadov afrického moru ošípaných v domácich chovoch a päť nájdených diviakov s týmto ochorením, pričom troch diviakov ulovili a dvoch našli uhynutých. V súvislosti s rastúcim počtom prípadov afrického moru ošípaných poskytne Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR poľovníkom v nárazníkových zónach spolu takmer 600 chladiacich zariadení na uskladnenie diviakov po dobu vyšetrenia vzoriek.

Zvernica Karná patrí pod správu štátneho podniku Lesy SR a je s takmer 400 hektármi najväčšou zvernicou na východnom Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy