Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kupovanie poslancov pri voľbe generálneho prokurátora: TV JOJ zistila, že Sulík, Bugár, Hort a Hrušovský nevypovedali
Zdielať na

Kupovanie poslancov pri voľbe generálneho prokurátora: TV JOJ zistila, že Sulík, Bugár, Hort a Hrušovský nevypovedali

BRATISLAVA / Koncom júla TV JOJ informovala o tom, že polícia opäť začala vyšetrovať podozrenie z korupcie a kupovania poslancov pri voľbe generálneho prokurátora. Vypovedať už bola aj bývalá premiérka Iveta Radičová a viacerí poslanci z toho obdobia. Zistili sme ale, že zatiaľ, predvolaní nebol nik z vtedajšieho vedenia parlamentu - teda Richard Sulík, Pavol Hrušovský, Milan Hort, či Béla Bugár.

K údajnej korupcii malo dôjsť pri voľbe generálneho prokurátora, keď sa v parlamente rozhodovalo o tom či na prokuratúre zostane Dobroslav Trnka alebo ho nahradí Jozef Čentéš. Generálna prokuratúra v roku 2011 vyšetrovanie zastavila, pred letom ale opäť ožilo. "V súvislosti s voľbou kandidáta na generálneho prokurátora v roku 2010, vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry 11. júna tohto roka začal trestné stíhanie za zločin prijímania úplatku," vyjadril sa pre TV JOJ Michal Slivka, hovorca Policajného prezídia SR.  Martin Poliačik bol v čase voľby generálneho prokurátora skrutátorom a už on naznačil, že sa zrejme objavili nové dôkazy po zadržaní Mariana Kočnera. "Je možné, že sú to veci, ktoré boli nájdené v trezore pána Kočnera," vyjadril sa Martin Poliačik, vtedajší poslanec NR SR za SaS. 

Poliačik sa teda veľmi nemýlil. "Bezprostredne to nesúvisí s komunikáciu v aplikácii Threema. Toto vyšetrovanie bolo obnovené na základe dôkazov získaných vrámci trestného konania týkajúceho sa vraždy Jána Kuciaka, ale nevychádza z tejto komunikácie," informoval na tlačovej besede Úradu špeciálnej prokuratúry špeciálny prokurátor. 

Kto (ne)vypovedal?

Vtedajšia premiéra Iveta Radičová má už výsluch za sebou. "Keby ten súboj v roku 2010 sa nám podarilo naozaj vyhrať, tak možno Janko Kuciak s Martinou by tu dnes bol," poznamenala Radičová. 

Podľa informácií TV JOJ ale nik z vtedajšieho vedenia NR SR predvolaný nebol. Dôvodom sú zrejme aj letné dovolenky. Richard Sulík avizoval, že je pripravený vypovedať rovnako ako Béla Bugár. Opakovane sme sa pokúsili skontaktovať aj s vtedajším podpredsedom parlamentu Milanom Hortom, ktorý je mimo aktívnej politiky. Spojiť sa nám s ním ale nepodarilo.

Redakcia TV JOJ sa pokúsila osloviť aj Pavla Hrušovského, vtedajšieho podpredsedu NR SR za KDH. "Nie, nekontaktoval ma a vypovedať som nebol. Nie, viete ja si nespomínam na žiadne sumy. Mená samozrejme pri hľadaní kandidáta na generálneho prokurátora boli rôzne, ale to je všetko, čo k tejto veci viem povedať," vyjadril sa. Koľkí z poslancov vypovedali, a ktorých to vypovedanie ešte čaká, polícia  konkretizovať odmietla. 

O prípad sa zaujíma aj NAKA: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy