Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zákon o odpočítateľnej položke dane z príjmu by prilepšil domácnostiam, predsedníctvo únie miest ho odmieta. Z akého dôvodu?
Zdielať na

Zákon o odpočítateľnej položke dane z príjmu by prilepšil domácnostiam, predsedníctvo únie miest ho odmieta. Z akého dôvodu?

KOMÁRNO / Predsedníctvo únie miest v Komárne cez médiá, odkázalo poslancom parlamentu, aby v septembri zamietli návrh zákona o odpočítateľnej položke dane z príjmu. Prínos do domácností by podľa primátorov z únie bol mesačne do 10 eur, mestá a obce by ale prišli o nemalú časť podielových daní. Na čo by v konečnom dôsledku doplatili ich obyvatelia.

O návrhu zákona z dielne Mostu-Híd predstavitelia únie miest tvrdia, že jednou rukou dáva a druhou zoberie. Podľa nich tento zákon síce prispeje do jednotlivých domácnosti, prilepší si až 51 percent z nich, ale v priemere ide o 3,80 eur mesačne. V prípade schválenia zákona by ale rozpočty miest boli chudobnejšie o státisíce až milióny eur, čo by znížilo podľa nich kvalitu životnej úrovne občanov. Môžu za to vraj aj zákony, ktoré parlament v poslednom období prijal, keďže na ich naplnenie sú potrebné ďalšie financie.  

"Ako je chodníková novela, obedy zadarmo, preukazy dovolenkové, zvýšenie miezd o 10 percent vo verejnej správe, čipovanie psov GDPR, odvoz odpadov na skládky, to všetko sú peniaze, ktoré my musíme vydávať," vyjadril sa Richard Rybníček, predseda únie miest.

 Podľa podpredsedu únie Miroslava Kollára sa tak môže stať, že kým mladej rodine pribudne na účet mesačne 7 eur, po zrušení tried v materských školách, ktoré obec nebude vedieť financovať, si budú musieť hľadať opatrovateľku za 300 eur mesačne. "Ešte ideme okresať niektoré návrhy, aby hovorím, ten dopad na štátny rozpočet nebol veľký," povedal Béla Bugár ešte v máji, keď sa presúval koaličný sociálny balíček.

No na to, že koalícia svojimi návrhmi zaťažuje mestské rozpočty a po novom im ide aj siahnuť na peniaze, už Most-Híd ako problém nevidí. "Politici odkážu, vysporiadajte sa napríklad cez daň z nehnuteľnosti, inými slovami nám odkážu, zvýšte tým ľuďom daň z nehnuteľností," poznamenal Richard Rybníček, prezident Únie miest.

No podľa miest, ani navýšenie príjmov nestačí na dodatočné náklady. Samosprávam v ústrety vyšlo aspoň ministerstvo práce, ktoré preškolilo a zafinancuje nové sily v školských kuchyniach po zavedení tzv. obedov zadarmo. Únia bude ešte do septembra iniciovať stretnutie s predsedami parlamentných strán, kde im chcú vysvetli ich obavy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy