Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Potrebujete pas pre dieťa? Vieme kto a kde ho môže urýchlene vybaviť
Zdielať na

Potrebujete pas pre dieťa? Vieme kto a kde ho môže urýchlene vybaviť

BRATISLAVA / Dovolenková sezóna je na vrchole. Neraz sa stáva, že deti majú cestovný doklad už neplatný a rodičia to zistia tesne pred odchodom. Zisťovali sme, za aký čas, cenu a kto z rodiny môže ísť pas pre dieťa vybaviť.

Je pravda, že všetko má svoju cenu. Platí to aj v prípade, že už máte zarezervovanú dovolenku, letíte o pár dní a zistíte, že vaše dieťa má neplatný cestovný doklad. Riešenie existuje, je ale potrebné siahnuť hlbšie do peňaženky. "Správny poplatok za vydanie cestovného pasu pre deti do 6 rokov je 8 eur. Pre deti od 6 do 16 rokov je 13 eur. Samozrejme je možnosť požiadať aj o urýchlené vydanie cestovného pasu, a to buď do 10 alebo do dvoch dní," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. 

Do 10 dní cena vychádza 26 eur, do dvoch 39. Ide o sumy pre deti od 6 do 16 rokov. Pre ešte mladších cestovateľov to stojí o čosi menej. Do 10 dní je to za 16 a do dvoch za 24 eur. Výhodou, je že cestovný doklad viete vybaviť "na každom rohu". Lepšie povedané na ktoromkoľvek policajnom oddelení dokladov, a to na celom Slovensku. To znamená, že pas nemusíte vybavovať v mieste trvalého bydliska.

Deti trávia často prázdniny u starých rodičov aj stovky kilometrov od domova. Oni však s dieťaťom do 15 rokov pas nevybavia. Pri žiadosti o cestovný doklad musí byť prítomný aspoň jeden zákonný zástupca. Nezabudnite mať vždy so sebou rodný list. Fotku nepotrebujete, odfotí vás pracovník priamo na mieste. "V prípade, že sú rodičia rozvedení alebo neboli zosobášení, môže podať ktorýkoľvek rodič žiadosť o vydanie cestovného pasu pre svoje dieťa. Nemusí byť o tom informovaný druhý rodič," uviedla Baloghová.

Čo sa týka vyzdvihnutia dokladov, či už v zrýchlenom alebo klasickom režime, pas príde na miesto, kde ste podali žiadosť o vydanie. Vyzdvihnúť doklad môže iba rodič. Zmena nastáva u detí nad 15 rokov. Po pas môžu prísť aj príbuzní, napríklad babka, dedko alebo brat. Dokonca ho môže vyzdvihnúť aj iná osoba, tá ale musí byť uvedená v žiadosti o vydanie cestovného pasu pri jej podaní.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy