Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Maďarské strany rokovali o zjednotení v parlamentných voľbách. Problémom môže byť Bugár na čele kandidátky
Zdielať na

Maďarské strany rokovali o zjednotení v parlamentných voľbách. Problémom môže byť Bugár na čele kandidátky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Bugárovci len pred necelou hodinou skončili rokovanie s SMK. Strany hľadali odpoveď na otázku, či do parlamentných volieb pôjdu spoločne alebo každá zvlášť. Zdá sa, že problémom môže byt aj samotný Béla Bugár v úlohe lídra kandidátky.

Most-Híd a SMK rokovali približne dve a pol hodiny, ani toľko času však nestačilo na definitívnu dohodu. Strany ale našli zhodu na 17 bodoch z 19, nenašli ju však v kľúčovom bode - v tvorbe kandidátky. 

Problém môže byť aj Béla Bugár ako jednotka na spoločnej kandidátke. "Jedna z vecí, o ktorej sme diskutovali, je aj personálne zloženie kandidátky," potvrdil Ábel Ravasz, podpredseda Most-Híd. "Prebehne rokovanie predsedníctva, následne uvidíme, že ako ďalej," hovorí Peter Őry, podpredseda SMK. 

Strany Most-Híd a SMK by chceli mať do konca augusta definitívne jasno v tom, či chcú koalíciu alebo pôjdu do volieb každý zvlášť. V prípade koalície ale potrebujú presiahnuť 7-percentnú volebnú hranicu, nuž a to môže byť problém. Tretina voličov Mostu a tretina voličov SMK je proti spájaniu. 

Na pretras prišla aj téma Kočnerova Threema

Béla Bugár mal podľa uniknutej komunikácie zachraňovať vládnu koalíciu. "Môžem potvrdiť, že to odznelo, napriek tomu, my, ako strana, v tom nie sme zainteresovaní, ale môže to mať dopad na výsledky volieb," myslí si Őry. 

Otvorene o tom, že Béla Bugár je prekážkou spolupráce, hovorí Zsolt Simon. "Pokiaľ sa Most s SMK dohodnú a bude tam Béla Bugár, my tam nemáme čo robiť. Sme presvedčení, že strana Most-Híd pod vedením Bélu Bugára vlani konala so záujmami Kočnera," verí Zsolt Simon zo strany Maďarské fórum. 

​Pokiaľ ide o samotnú zverejnenú komunikáciu medzi Kočnerom a Zsuzsovou, objavil sa už v nej aj minister spravodlivosti Gábor Gál, informáciu o tom priniesol denník SME. Zsuzsová sa Kočnerovi pochválila, že budúceho ministra má "namotaného na facebooku". "Vôbec ju nepoznám, v živote som v žiadnom kontakte s ňou nebol, to je výmysel," argumentuje Gál.  

Kiska tvrdí, že sme na tom horšie ako za Mečiara, Truban SaS za Kočnerovu generáciu nepokladá, Beblavý tvrdí, že Pellegrini nekoná. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy