Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poľovníci v lese našli 13 uhynutých diviakov. Mor ich ale nezabil
Zdielať na

Poľovníci v lese našli 13 uhynutých diviakov. Mor ich ale nezabil

UHROVEC / Ľudí v Uhrovci (okres Bánovce nad Bebravou) šokoval nález v neďalekom lese. Poľovníci tam v priebehu niekoľkých dní našli 13 uhynutých diviakov. Mor ošípaných sa našťastie nepotvrdil. Veterinári ale zisťujú, čo sa zvieratám stalo.

"V okolí Uhrovca sa našli uhynuté diviaky, ktoré spôsobili rozruch medzi ľuďmi aj odbornej verejnosti, bolo ich 13," informuje Pavol Rusnák, predseda poľovníckeho združenia. Pri pohľade na také množstvo mŕtvych diviakov sa začali poľovníci báť, že aj tu sa objavil africký mor ošípaných.

Väčšinu diviakov našli v kukurici, alebo v jej blízkom okolí. Niektoré ešte žili, ale boli vo veľmi zlom stave a tak ich poľovníci museli zastreliť. Odobrali teda z nich vzorky. "Doposiaľ africký mor u týchto ošípaných bol vylúčený," potvrdil Jozef Bíreš riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. 

Čo presne spôsobilo hromadný úhyn diviakov zostáva nateraz záhadou a je predmetom ďalšieho šetrenia. "Tieto zvieratá boli posunuté na toxikologické vyšetrenie, či sa nejedná o nejakú otravu," dodal Bíreš. "Je to zaujímavé, že uhynulo toľko diviakov, mor sa nepotvrdil, ale pravdepodobne pôjde o otravu," myslí si poľovnícky špecialista Ján Kuchárik.

V súvislosti s výskytom afrického moru na našom území nariadili veterinári vo všetkých revíroch intenzívny lov diviakov. "Bol povolený mimoriadny lov a boli povolené doteraz zakázané spôsoby lovu," dodal Kuchárik. Napríklad použitie zdrojov umelého osvetlenia, zariadenia na osvetľovanie terčov. "Bol povolený aj nočný lov a tento lov bude efektívny, lebo diviaci sú nočná zver," vysvetľuje Kuchárik.

Pozrite si archívnu reportáž o more ošípaných na Slovensku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy