Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Deťom pred operáciou vyčaria úsmev na tvári. Červené nosy zbavia strachu nielen malých pacientov, ale aj rodičov
Zdielať na

Deťom pred operáciou vyčaria úsmev na tvári. Červené nosy zbavia strachu nielen malých pacientov, ale aj rodičov

BRATISLAVA / Videli ste už dieťa, ktoré čaká operačný zákrok, no cestou naň sa smeje? My sme takých smejkov našli hneď niekoľko. Je to vďaka špeciálne vyškoleným zdravotným klaunom, ktorí trávia posledné minúty pred podaním anestézy s malými pacientmi. Strachu zbavia nielen ich, ale aj rodičov.

O 6:30 ráno do dverí vstupuje Boris Bačík, o tri minúty už vychádza ako doktor Trubka. Kým sa prezlieka, na nemocničných lôžkach mnoho detí premýšľa, čo ich práve čaká. Akékoľvek veľké sú ich obavy a stres, rýchlo ich vytesnia overené triky klauna. "Každé dieťa má pred operáciou strach. Tie pubertálne deti, najmä chlapci ten strach skrývajú, no je to v nich a naopak, pri malých deťoch sa zase boja rodičia veľmi," povedala vedúca sestra kliniky detskej chirurgie LF UK a NÚDCH Dagmar Divišová. 

"Prítomnosť klauna je pre nich veľmi prínosná. Našou víziou je, že v budúcnosti bude zdravotný klaun odprevádzať na sálu všetky deti," uviedla Martina Dobšinská Novomestská z Občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors.

Pacientov po prebudení odprevádzajú aj naspať. Zdravotní klauni vyprevádzajúci deti na operáciu musia mať špecializované školenie. Nestačí mať v sebe humor a poznať choroby, musia byť súčasne dobrými psychológmi, aby vedeli zvládnuť každú situáciu.

Pozrite si viac o Červených nosoch. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy