Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nenaplnené politické ambície Mariana Kočnera. Chcel zneužiť chudobných ľudí?
Zdielať na

Nenaplnené politické ambície Mariana Kočnera. Chcel zneužiť chudobných ľudí?

​Do redakcie spravodajstva televízie JOJ sme v januári tohto roka dostali fotografiu auta Aleny Zsuzsovej, obvinenej z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Biele auto bez evidenčného čísla vtedy parkovalo pri hrádzi neďaleko Komárna.

BRATISLAVA / V údajnej komunikácii zverejnenej Denníkom N mal Marian Kočner s Alenou Zsuzsovou rozoberať vznik politickej strany Cieľ. Podpisy potrebné pre registráciu mala zabezpečovať aj Zsuzsová. Tá sa mala odvolávať na známu, ktorá v meste poskytuje potravinovú pomoc, výmenou za osobné údaje. Tie podľa komunikácie mali využiť do registračných hárkov.

Komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou zverejnil Denník N

"Som človek, ktorý dodržiava zákon," uviedol v roku 2006 Marian Kočner. Týmito slovami vystupoval v začiatku kampane o kreslo primátora Bratislavy. O miesto šéfa radnice hlavného mesta bojoval dovtedy nevídaným spôsobom. Voličom núkal výhru trikrát po milióne vtedajších korún, v prípade, že ho pôjdu voliť. Peniaze neváhal v hotovosti priniesť na tlačovú konferenciu, kde predstavoval svoj nápad. "Som kontroverzný človek, ale vždy držím slovo," povedal Kočner v roku 2006.

To, že Kočner v komunálnej politike neuspel, ho zjavne ani z ďaleka neodradilo kaliť politické vody. O jedenásť tokov neskôr poveril svojho spolupracovníka Petra Tótha prípravou novej politickej strany Cieľ. Strana nebola registrovaná pre chyby v hárkoch.  "Žiadosť o registráciu strany spolu s podpismi bola podaná 25.1.2018," povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Stranu však napokon na ministerstve vnútra nezaregistrovali.

Denník N uvádza, že na zbere podpisov potrebných pre registráciu strany sa mala podieľať aj samotná Zsuzsová. Tá mala mať kontakt na známu, ktorá má potravinovú banku, ktorá rozdávala jedlo chudobným ľuďom. Tí sa pritom mali preukazovať dokladmi. Podľa denníka mala Zsuzsová tieto kontakty zneužiť a sfalšovať tak hárky. "Žiadosť o registráciu strany bola zamietnutá z toho dôvodu, že obsahovala neúplné údaje, resp. boli tam občianske preukazy, ktoré neexistovali alebo boli neúplné," uviedol Lazarov. 

Potravinovú pomoc v Komárne už dlhšiu dobu vykonáva Silvie Teglasová. Štatutárka neziskovej organizácie Slunce. Žena, u ktorej na dvore sa po zadržaní Aleny Zsuzsovej objavilo jej luxusné auto. Po jej zatknutí si našla obálku s nábojmi. Z domu jej za záhadných okolností zmizol trezor s peniazmi. Ani dnes sa netají, že sa dobre poznajú. V kontakte je so Zsuzsovej matkou a dcérou. A dokonca aj so samotnou Alenou, ktorej nosí veci do väzby.  "Listy sme si nejaké vymenili. Vlastne ona telefonuje s tetou, takže vlastne keď telefonuje, tak ja jej odkážem, že ju pozdravujem. Taký pobyt každý znáša dosť ťažko a hlavne, keď má doma mamku, ktorá má svoj vek a dcéru, ktorú nevidela skoro rok," uviedla priateľka Zsuzsovej Silvie Teglasová.

Pripúšťa, že o zakladaní strany vedela a Zsuzsová ju do strany aj lákala. Odmieta však akékoľvek zneužívanie údajov jej klientov. "Dala mi aj hárky. Ja som dala svojim známym, kto chcel podpísal. Podpísali sme aj my ako rodina. Myslím si, že na tom nie je nič zlé, ale vôbec sme neriešili, niečo, ani ma neoslovovala, aby som jej v tom pomáhala. Ako žeby nejaké falšovanie, to vôbec," povedala Teglasová. 

Podľa informácií Televízie JOJ sa však potravinová pomoc a názov organizácie Zsuzsovej kamarátky objavuje vo výpovedi svedka Petra Tótha. Ten v nej hovorí, že Marian Kočner mal cez tretie osoby zabezpečiť financovanie nákladov dcéry Aleny Zsuzsovej a jej matky vo výške 1500 eur mesačne. Udiať sa to malo práve prostredníctvom združenia Slniečko. Vo výpovedi tvrdí, že takto si mal Kočner poisťovať mlčanlivosť Zsuzsovej v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Ja môžem pokojne ukázať všetky účty môjho rodinného centra, že toto je hlúposť. Moja organizácia za desať rokov funguje na pomoc ľuďom. Neviem prečo by som si ju mala kaziť na
základe ľudí, ktorých ani nepoznám," uviedla Teglasová. 

Do redakcie spravodajstva televízie JOJ sme v januári tohto roka dostali fotografiu auta Aleny Zsuzsovej, obvinenej z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Biele auto bez evidenčného čísla vtedy parkovalo pri hrádzi neďaleko Komárna. Zasielateľ fotky tvrdi, že je to ukradnutá auto. S rodinnými priateľmi obvinenej sa nám podarilo spojiť 2.1.2019. Dementovali informáciu, že by išlo o ukradnuté auto. Mercedes, ktorý používala Alena Zsuzsová na jeseň 2018, po jej zatknutí previezli oni, aby ho zabezpečili pred prípadným zničením. Auto nebolo v pátraní. Polícia aj prokuratúra boli informované, kde sa nachádzalo. 

Zsuzsovej kamarátka, u ktorej vo dvore stálo auto Aleny Zsuzsovej pre TV JOJ uviedla, že pred v decembri 2018 dostala obálku s nábojmi. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy