Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Diviak vykazoval zmeny správania, laboratórium potvrdilo nákazu africkým morom ošípaných
Zdielať na

Diviak vykazoval zmeny správania, laboratórium potvrdilo nákazu africkým morom ošípaných

TREBIŠOV / Africký mor ošípaných na území Trebišovského okresu zistili u prvého diviaka. V pondelok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Diviak vykazoval zmeny správania, ulovil ho poľovník a následne bola vzorka zaslaná na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória vo Zvolene.

Miesto nálezu je v poľovnom revíri v katastri obce Svätuše v okrese Trebišov, približne sedem kilometrov od spoločnej slovensko-maďarskej hranice, kde v oblastiach na maďarskej strane hranice je už dlhodobejšie diagnostikovaný výskyt AMO u diviačej zveri.

Diviačie mláďa bolo malátne a potulovalo sa popri ceste. Pri analýze odobratej vzorky sa u neho jednoznačne potvrdila prítomnosť moru. Podľa odborníkov ide o dôkaz o možnom spôsobe šírenia vírusu na Slovensku, ktorý im doteraz chýbal. "Je to nový poznatok, ktorý vysvetľuje, že zdroj nákazy v štyroch mohli byť práve nakazené diviaky," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. 

Miesto nálezu chorého diviaka sa nachádza približne sedem kilometrov od slovensko-maďarskej hranice. Miestni obyvatelia teraz čakajú na informáciu, aké to bude mať pre obec následky. Veterinári zatiaľ nepristúpia k utrateniu všetkých ošípaných v dedine. Chovatelia však nesmú podceniť prítomnosť moru u diviakov, keďže ho prenášajú najčastejšie. "Prostredie, v ktorom sa chovateľ pohybuje, respektíve používa krmivo je už kontaminované," dodal Bíreš. 

Podľa odborníkov, sa teraz spustí lavína potvrdených prípadov nákazy u diviakov. Musia preto prijať opatrenia súvisiace s ich hromadným úhynom. "Je predpoklad, že sa vzájomne nakazia. Diviakov pozitívnych v danej lokalite môže byť viac," povedal Bíreš. 

Len od 1. januára 2019 v Maďarsku celkovo evidovali viac ako 800 pozitívnych prípadov. "Národná expertná skupina pre africký mor ošípaných analyzuje situáciu a prijme opatrenia, pokiaľ ide o manažment lovu najmä z pohľadu zistenia AMO u diviakov ako možného zdroja nákazy. Daná skutočnosť je dôležitým zistením, keďže diviak je zdrojom nákazy aj pre domáce ošípané," ozrejmil Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Na východe koncom júla potvrdili africký mor ošípaných. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy