Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Prípady moru ošípaných pokračujú: V dedinách Somotor a Rad veterinári zlikvidovali všetky chovy
Zdielať na

Prípady moru ošípaných pokračujú: V dedinách Somotor a Rad veterinári zlikvidovali všetky chovy

TREBIŠOV / Po potvrdení výskytu afrického moru ošípaných v dedinách Somotor a Rad v okrese Trebišov, tam deň na to veterinári zlikvidovali všetky chovy bez výnimky. Od začiatku vypuknutia nákazy bolo na Slovensku utratených približne 120 prasiat. Podľa odborníkov závisí ďalší vývoj situácie iba od disciplíny chovateľov.

V ohnisku nákazy chovali domáci tri ošípané, keď jednu z nich napadol vírus, veľmi rýchlo mu podľahla. Mor sa vzápätí objavil aj vo vedľajšej dedine. Aby sa vírus ďalej nešíril, veterinári tam pristúpili k povinnému utrateniu prasiat u všetkých chovateľov. "V obci Nová Vieska pokiaľ viem, je tam 15 kusov a v obci Rad 11 kusov," povedal Arpád Molnár, obvodný veterinárny lekár. 

"Ošípané v daných obciach bolia a budú v dôsledku veterinárnych nariadení utratené," poznamenala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.  Mnohí chovatelia totálnu likvidáciu aj zdravých prasiat spochybňujú. Navrhujú napríklad dočasnú karanténu do vyhodnotenia krvných testov. Finančná kompenzácia za utratenie im totiž nepokryje všetky náklady. 

Odborníci očakávali, že mor k nám zavlečú migrujúce diviaky z Maďarska, kde len za prvých 6 mesiacov tohto roku evidujú 700 nakazených kusov. Vírus u drobnochovateľov je veľkým prekvapením. "Bohužiaľ, zdroj nákazy nemáme doteraz jasný," dodala Matečná. "Čo sme vylúčili, vylúčili sme priamy kontakt s diviakmi," poznamenal Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR. 

Tento vírus sa vzduchom neprenáša,  a tak podľa veterinárov si svoje ošípané jednoznačne nakazili sami chovatelia. Problém môže byť v neoficiálnom krmive,  či ochrannom oblečení.

Viac o téme sa dozviete aj v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy