Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Veterinári museli opäť utratiť 70 ošípaných. Náhrada od štátu ich veľmi nepoteší
Zdielať na

Veterinári museli opäť utratiť 70 ošípaných. Náhrada od štátu ich veľmi nepoteší

VEĽKÝ KAMENEC / Africký mor ošípaných začína páchať postupne aj na Slovensku čoraz väčšie škody. Veterinári v piatok museli utratiť približne 70 ošípaných v obci Veľký Kamenec v okrese Trebišov. Ide o posledné známe ohnisko nákazy. Chovatelia sa už dožadujú čo najrýchlejšej finančnej kompenzácie.

Veterinári nemohli od utratenia ušetriť ani čerstvo narodené ošípané. Vírus afrického moru je totiž rýchly a zákerný. "Je to nemožné vyliečiť. Úhyn je 100 percentný od nakazenej ošípanej," uviedol Arpád Molnár, obvodný veterinárny lekár. 

Chovatelia desiatok utratených ošípaných majú prisľúbené odškodné za stratu, ktorú utrpeli. Zatiaľ ale od kompetentných orgánov nedostali žiadne usmernenie. "Nedostali sme nič od štátu alebo od ministerstva, že ako bude odškodňovanie prebiehať," povedal Attila Nagy , starosta obce Veľký Kamenec. "Musia požiadať o odškodnenie prostredníctvom výzvy pre nepodnikateľov, chovateľov zvierat. Všetky informácie nájdu na stránke ministerstva, v časti výzvy," informoval Vladimír Machalík, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. 

Štát bude poskytovať kompenzácie podľa váhy usmrtenej ošípanej. Chovatelia však budú isto z výslednej sumy sklamaní. "Ošípané hmotnostnej kategórie do 40 kilogramov, vrátane odstavčiat v sume 3 eurá za kilogram a ošípané hmotnostnej kategórie nad 40 kilogramov, 1,40 eura na kilogram," objasnil Vladimír Machalík. "To sa nedá na kilo vypočítať, že koľko to bolo. Lebo to mohli ešte päť rokov po 20 kilo ročne odchovať. Takže cena je nevyčísliteľná," oponuje Juraj Kulčár, majiteľ chovu.

Všetky výsledky krvných testov naposledy utratených ošípaných z dediny Strážne sú negatívne. Veterinári ale aj naďalej pátrajú po spôsobe zavlečenia moru na Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy