Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dieťa na onkológii a tisíc otázok. Pomôcť majú informačné brožúry
Zdielať na

Dieťa na onkológii a tisíc otázok. Pomôcť majú informačné brožúry

BRATISLAVA / V dnešnej dobe sme zvyknutí na to, že na internete nájdeme všetko. Lekári ale varujú, aby sme odborné informácie a rady týkajúce sa zdravia získavali naozaj od odborníkov. Špeciálne to platí pri onkologických ochoreniach. Rodičia detských onkologických pacientov budú po novom získavať detailné informačné brožúry o chorobe ich detí. Zatiaľ ich je 7 a budú pribúdať.

Obsahujú nielen rôzne informácie o priebehu liečby, ale aj konkrétne príbehy konkrétnych detí, ktoré sa z chorôb vyliečili. "Každoročne k nám príde asi 90 nových pacientov. Veľakrát, keď prídu, tak oni počúvajú, ale nevnímajú. Sú v takom šoku a v takom strachu, že trvá, aby to všetko absorbovali," vysvetľuje Alexandra Kolenová, prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie LF UK a NÚDCH.

Rodiny, ktoré súhlasili so zverejnením ich príbehu, nepochybujú o dôležitosti týchto informácií. "Boli samozrejme nadšení a chceli ísť do toho, lebo vedeli, čo všetko by im to dalo, keby to mali, keď boli práve na oddelení," myslí si riaditeľka neziskovej organizácie Deťom s rakovinou Katarína Kösegiová. Rodičia sa z brožúr dozvedia aj o možnostiach liečby či vedľajších účinkoch, prognóze, o tom, ako hovoriť s chorým dieťaťom, ale aj o psychologických dopadoch na rodinu.

Brožúry budú rodičia dostávať hneď po príchode na kliniku

"Aby sa nepýtali len doktora googla. S každou rodinou a s každým pacientom sedíme a dôkladne informujeme rodinu, čo čaká dieťa," približuje Kolenová. 

Prognóza mnohých týchto ochorení sa zlepšuje s vývojom liečby. "Konkrétne prípad akútnej lymfoblastovej leukémie, dlhé roky sa toto ochorenie liečilo len chemoterapiou. To, čo je nové, čo prichádza, čo sme mali ponúknuť aj našim pacientom, je imunoterapia. To znamená, že už nie chemoterapia, ale imunitný systém sa snaží zničiť nádorovú bunku. Je to veľký pokrok, veľká vec," objasňuje Kolenová. 

Pani Renáte, ktorej poisťovňa odmietla uhradiť liečbu, sa vyzbierali takmer 40 tisíc eur. Viac videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy