Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kam s deťmi cez prázdniny? Zamierte na severovýchod Slovenska
Zdielať na

Kam s deťmi cez prázdniny? Zamierte na severovýchod Slovenska

SNINA / Ak rozmýšľate, kam s deťmi cez prázdniny, rozhodne porozmýšľajte nad severovýchodným Slovenskom. Vo voľnej prírode môžete naraziť na zubry, prejsť sa po vyhasnutej sopke Vihorlat, no nevynechajte ani hrady, kaštieľ či zámok. Takýto výlet je pritom vhodný aj pre tých úplne najmenších.

Zo sninských rybníkov sa oplatí vyraziť na Sninský kameň, ktorý ponúkne krásny výhľad na široké okolie. Náučným chodníkom sa ďalej môžete dostať až na Morské oko. Je to najväčšie jazero vo Vihorlatských vrchoch. Spolu s Vihorlatom a 240-ročnými bukovými pralesmi patria ku skvostom, ktoré máme zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

​Na vrchole vyhasnutej sopky je postavený tento železobetónový pylón ešte z čias prvej Česko-slovenskej republiky. "Stojí za to prísť, pozrieť a potešiť sa trošku a uvidieť našu krásu, ten kľud, ktorý tu nájdeme," myslí si Sninčanka Slávka Homzová, ktorá žije v Taliansku. 

V Poloninách môžete nielen v zoo, ale aj vo voľnej prírode vidieť majestátne zubry. Najpočetnejšie stáde je neďaleko vodnej nádrže Starina. Tá je najväčšou zásobárňou pitnej vody v strednej Európe.

Deti z Talianska však v zoo zaujalo čosi iné. "Mne sa páčia všetky zvieratá, najviac pávy. Nikdy v živote som ich ešte nevidela," poznamenala návštevníčka z Talianska Valentina. Ak sa nebojíte, môžete si dokonca vyskúšať dojenie kôz alebo si aj vyrobiť svoju vlastnú hrudku syra.

Kultúrne pamiatky

V Snine je to kaštieľ, v Humennom zas jediný zámok v Prešovskom kraji. Vedľa neho je múzeum ľudovej architektúry s dreveným kostolíkom. Kúsok od Humenného nájdete dva stredoveké hrady. 

V medzilaboreckom okrese nevynechajte jediné múzeum Andyho Warhola v Európe či unikátny Lupkowský tunel. Ten leží presne na slovensko-poľskej hranici."Je tu taká krásna príroda, také krásne pamiatky, že dva mesiace prázdnin nestačia na to, aby som si to pozrel," myslí si malý turista Michal Harvánek. 

Tajomné chodby zámku. V Bojniciach je stále veľa neprebádaných zákutí: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy