Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mimoriadne vlhká letná sezóna prináša aj množstvo agresívneho hmyzu. Čo robiť pri uštipnutí?
Zdielať na

Mimoriadne vlhká letná sezóna prináša aj množstvo agresívneho hmyzu. Čo robiť pri uštipnutí?

BRATISLAVA / Leto ešte nie je ani v polovici a na urgentnom príjme Národného ústavu detských chorôb už stihli ošetriť desiatky detí so štipancami rôzneho druhu. Tohtoročná mimoriadne vlhká letná sezóna je bohatá na všakovakú otravnú háveď. Od komárov, cez rôzne druhy mušiek, až po včely a osy.

Niekedy stačí iba krátky pobyt v prírode, aby ste si odtiaľ vy či vaše deti odniesli suvenír v podobe nepríjemného bodnutia. Uštipnutie hmyzom môže mať rôzne prejavy. Všetko závisí od toho, aký hmyz bol autorom štípanca, ale aj od toho, ako naň ľudský organizmus zareaguje. 

Ono je to asi jednoduché, povedzme, pri takom uštipnutí komárom. Ešte možno aj pri ovadoch. Tie po sebe zanechávajú charakteristickú dierku v koži. No pri inom hmyze je to už ťažšie. 

Podľa štípanca je nesmierne náročné určiť presný druh hmyzu, ktorý ho spôsobil. Odborníci predovšetkým radia pri výletoch do prírody pamätať na nepríjemný hmyz ešte pred odchodom z domu.

Používať odporúčajú ľahké dlhé oblečenie, samozrejmosťou by mal byť aj repelent. Pre dospelých, ale aj pre deti. A ak sa miesto uštipnutia na pohľad zhoršuje, prípadne sa objavia ďalšie príznaky, vtedy je na mieste vyhľadať lekársku pomoc.

Domáce rady, ktoré pomáhajú 

  • Ľad alebo studený obklad - Na opuch sa dá využiť aj obyčajný ľad. Použiť ho môžete napríklad vo forme ľadových kociek, prípadne rozdrvte ľad do vrecúška a priložte ho na postihnuté miesto. 
  • Cibuľa a cesnak - Štípanec je vhodné potrieť aj prekrojenou cibuľou, ideálne dobre šťavnatou, čo zmierňuje začervenanie aj opuch. Ak si priložíte strúčik cesnaku alebo krúžok cibule na postihnuté miesto čerstvo po uštipnutí, zároveň ranu aj vydezinfikujete. 
  • Jedlá sóda - Po prvotnej dezinfekcii mydlovou vodou štípanec a svrbenie upokojí aj kašička zo sódy bikarbóny a trošky vody.
  • Lieh či aloe vera - Dezinfekciu najlepšie dosiahnete za pomoci liehu, nahradí ho však aj aloe vera či čajovník. 
  • Bežný alebo jablčný ocot -  Jablčný ocot, podobne ako ostatné druhy octu (bežný, vínny), je kyslý, to napomáha zmierňovať opuchy. Namočte chumáčik vaty do octu a priložte ho na pár minút na postihnuté miesto. Potom si kožu premyte čistou vodou.
  • Pasta z ovsených vločiek - Ovsené vločky majú vplyv na zníženie pocitu svrbenia. Zmiešajte trocha ovsených vločiek s vodou a vytvorenú pastu aplikujte na svrbivé miesta. Počkajte, kým pasta vyschne, potom ju zmyte dole vodou.
  • Med - Med má antiseptické účinky a dokáže preto zabrániť infekciám. Jednoducho naneste trocha medu na postihnuté miesto a nechajte ho tam chvíľu pôsobiť.
  • Banánová šupka - Na škodu nie je ani banánová šupka. Dokáže v priebehu pár minút zmierniť nepríjemné svrbenie po uštipnutí komármi, ale aj iným hmyzom. 

Ak sa po uštipnutí u vás začne prejavovať nevoľnosť, zvracanie, sťažené dýchanie či opuch v hrdle určite navštívte lekára. Ak vám však miesto len sčervenie, stačí zájsť do lekárne. "Existujú voľnopredajné antihistaminiká, teda lieky na alergickú reakciu, ktoré je vhodné nosiť si aj na výlet alebo do záhradky. A existujú aj v krémoch alebo v mastiach," vysvetlila Slávka Palušková, všeobecná lekárka pre dospelých.

Existuje aj voňavý bylinkový recept, ktorý je účinný nie len proti komárom, ale aj proti kliešťom. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy