Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kalamita v lesoch. Hmyz podľa ministerstva poškodil najviac lesov za posledných 50 rokov
Zdielať na

Kalamita v lesoch. Hmyz podľa ministerstva poškodil najviac lesov za posledných 50 rokov

Archívna reportáž

Slovenská vláda v máji schválila návrh zákona, ktorý má zabrániť zásahom do prírody. Pozrite si archívnu reportáž

BRATISLAVA / Podkôrny a drevokazný hmyz v minulom roku na Slovensku poškodil najviac lesov za viac ako 50 rokov. Kalamita tak prekonala doterajšie maximum z roku 2017, uvádza to ministerstvo pôdohospodárstva v správe o lesnom hospodárstve. Na Slovensku sú navyše v dlhodobom spore štátni lesníci s ekoloogickými aktivistami. Dôvodom je plošný výrub stromov aj v národných parkoch.

Podkôrny hmyz, najmä kôrovec v minulom roku na Slovensku podľa ministerstva poškodil viac ako 3,8 milióna metrov štvorcových drevnej hmoty, čo oproti roku 2017 predstavuje nárast asi o 100 000 metrov štvorcových. Ide o nové maximum najmenej od roku 1960.

Najväčšie škody spôsobil podkôrny hmyz na strednom a na severnom Slovensku aj v ihličnatých lesoch. Zhruba 365 000 metrov štvorcových napadnutého dreva nebolo ku konci minulého roka spracovaného. 

Ekologickí aktivisti na Slovensku dlhodobo kritizujú plošný výrub dreva v lesoch, a to nielen stromov napadnutých kôrovcom. V júni napríklad upozornili na prípad výrubu aj 150-ročných starých zdravých jedlí v Nízkych Tatrách. Tamojšia oblasť pritom bola vyznačená iba pre ťažbu kalamitného dreva. ekológovia tiež presadzujú ponechanie prírody v chránených oblastiach vlastnému vývoju. Lesníci, vrátane ministerstva pôdohospodárstva zase obhajujú zásah človeka. 

Slovenská vláda v máji schválila návrh zákona, ktorý má zabrániť zásahom do prírody, vrátane plošných výrubov lesov v národných parkoch bez predchádzajúceho súhlasu štátnych ochranárov. Slovensko má deväť národných parkov, ktoré zaberajú 6,5 percent rozlohy krajiny. 

V Banskej Bystrici sa konal protest. Ľudia prišli vyjadriť nesúhlas s tým, ako sa vyvíja ochrana lesov na Slovensku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy