Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Železničiari upozorňujú rodičov a deti: Tieto veci pri železničnej trati rozhodne nerobte
Zdielať na

Železničiari upozorňujú rodičov a deti: Tieto veci pri železničnej trati rozhodne nerobte

Archívna reportáž

Mladík si chcel skrátiť cestu cez koľaje. Len zázrakom prežil.

BRATISLAVA / Železničiari upozorňujú rodičov, aby boli v blízkosti železničných tratí opatrní, a to najmä ak sa tam nachádzajú s deťmi. Upozorňujú na najčastejšie a najnebezpečnejšie hry detí pri trati, ktoré by sa tam rozhodne nemali hrať. Zároveň apelujú na to, ako sa správať.

Dospelí aj deti môžu svojim nesprávnym konaním ohroziť nielen železničnú dopravu ale aj seba. Môžu sa stať obeťou ďalšej tragédie. ŽSR upozorňujú, že najčastejšími nebezpečnými detskými hrami je kladenie kameňov a iných predmetov na koľajnicové pásy a do koľajiska, hádzanie kameňov, fliaš a iných predmetov do vlaku či zatiahnutie ručnej brzdy na vozňoch.

Vyliezanie na vlakové súpravy pripravilo o život už nejedného človeka. Podľa železničiarov medzi najnebezpečnejšie činnosti patria aj vyliezanie na železničné mosty alebo stĺpy.  "Deti si neuvedomujú, že odrazený kameň alebo predmet môže ťažko zraniť ich alebo ich kamarátov, fľaša môže zraniť rušňovodiča alebo cestujúcich vo vlaku a následky zásahu elektrického prúdu spolu s pádom z výšky bývajú väčšinou fatálne," zdôrazňuje hovorca ŽSR Michal Lukáč. Ako dodal, každý - a teda aj dieťa - je povinný zachovávať opatrnosť, správať sa disciplinovane a ohľaduplne.

Tieto veci na železnici rozhodne nerobte 

  • Cestujúci, rodičia a deti či iné osoby nesmú vstupovať na trať ani sa priblížiť ku koľajisku bližšie ako na 3 metre od krajnej koľaje a sú povinní rešpektovať zákazy a príkazy na označených priestoroch a výveskách a uposlúchnuť pokyny oprávnených zamestnancov ŽSR.

  • Bez súhlasu železničiarov sa nemôže vstupovať na dráhu a v obvode dráhy na miesta, ktoré nie sú prístupné verejnosti. Vstupovať do obvodu dráhy je povolené len na presne určené miesta, ako sú napríklad nástupištia a prístupové cesty k nim alebo železničné priecestia a priechody. Aj tu sú všetci povinní zachovávať opatrnosť primeranú povahe prevádzky dráhy a dopravy na dráhe.

  • Deti ani žiadne iné osoby nesmú poškodzovať koľajové vozidlá (rušne, vozne, pracovné stroje) ani súčasti železničnej infraštruktúry, ako sú napr. návestidlá, výstražníky, napájacie laná, závorové rahná, reléové domčeky či traťové telefóny, pretože nielen ohrozujú plynulosť železničnej dopravy, ale priamo ohrozujú jej bezpečnosť s rizikom vzniku nehody.

"Vystavujú sa tak, v prípade ich odhalenia, trestnému stíhaniu pre poškodzovanie a ohrozovanie prevádzky všeobecne prospešného zariadenia v zmysle Trestného zákona, pričom horná sadzba sa pre takýto trestný čin pohybuje až na úrovni 8 rokov odňatia slobody,"dodal hovorca železníc. 

Tragický prípad sa odohral aj na železnici v Senci. Mladíka zasiahlo trakčné vedenie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy