Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Tajomné chodby zámku. V Bojniciach je stále veľa neprebádaných zákutí
Zdielať na

Tajomné chodby zámku. V Bojniciach je stále veľa neprebádaných zákutí

BOJNICE / Bojnický zámok je opradený rôznymi legendami a príbehmi. Mnohí ľudia tvrdia, že v ňom straší, iní zasa to, že z neho vedie tajná chodba až do Prievidze. Túto informáciu dodnes nikto nepotvrdil ale ani nevyvrátil. Isté ale je, že na zámku je stále veľa neprebádaných miest.

"Nachádzame sa na miestach, kde sa žiaden návštevník nedostane, ani zamestnanci, je to podzemie, tu sú úplné základy zámku," ukázala zákutia zámku Petra Gordíková. Unikátne priestory objavili vďaka náhode. V 80. rokoch sa tam prepadlo nádvorie a to odkrylo dovtedy neznáme zákutia. "Keď sa prepadol tretí dvor, tak sa odkryli staršie fázy objektu od gotiky až po barok," objasnila Katarína Malečková, historička umenia. 

​O niektorých priestoroch netušil ani samotný gróf Pálfi. "Toto je pôvodná travertínová skala a toto je múr, ktorý bol domurovaný," povedala Petra Gordíková. Napriek tomu, že na zámku boli archeológovia veľakrát, stále je tam čo objavovať. Priestor je unikátny najmä tým, že mnohé jeho časti nie sú archeológmi prebádané. "Je tu šanca, že nejaké veci tento priestor vydá," dodala Petra Gordíková.

"Ste tam videli gotické klenby, ale aj zamurované dvere, ktoré v tom čase slúžili na nejaký prechod," opísala Katarína Malečková. Čo sa ale za zamurovanou stenou ukrýva, nikto zatiaľ neskúmal. Odborníci nevylučujú ani existenciu chodby. Jej stavba ale bola v minulosti mimoriadne náročná a drahá. "Nanosili drevo ku skale, keď bola horúca, tak ju polievali vodou a potom železom opracovávali," vysvetlil postup speleológ Jaroslav Hrouda.

Archeologický výskum na zámku nateraz nechystajú a tak tu zostáva naďalej veľa priestorov zahalených rúškom tajomstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy