Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľudia podľahli aplikácii, ktorá z nich spraví starších. TV JOJ zisťovala, ako môže zneužiť vaše fotky
Zdielať na

Ľudia podľahli aplikácii, ktorá z nich spraví starších. TV JOJ zisťovala, ako môže zneužiť vaše fotky

BRATISLAVA / Zábavná aplikácia pobláznila ľudí na celom svete. Raketový nárast popularity možno počítať v hodinách. Sociálne siete zaplavili fotografie, ktoré ukazujú, ako by sme mohli vyzerať v starobe. Veľký úspech majú aj na Slovensku. I v tomto prípade ale platí, že nie všetko, čo je zábavné, je aj bezpečné.

Netreba sa prihlasovať, ani registrovať. Použitie je úplne jednoduché. V zásade len urobíte fotku, kliknete a máte výsledok. Ale kde sa tieto dáta ukladajú a ako ich spravujú? Viac ako 100 miliónov ľudí, 121 krajín. Toto je šialenstvo, ktoré spôsobila zábavná aplikácia. Osem mesiacov ju v dome v Petrohrade vyvíjali štyria inžinieri. Jedným kliknutím na vašej fotografii sa pohrá s vašim vekom. Vyskúšalo to mnoho celebrít, či dokonca politici. Urobili to aj mnohí z vás.

"Čo je možno nie úplne podľa pravidiel, alebo možno o tom ľudia úplne nevedia je, že tá fotografia sa nespracúva priamo v ich telefóne, ale odosiela sa na server tejto spoločnosti," povedal Ondrej Kubovič, špecialista pre digitálnu bezpečnosť ESET.

Objavili sa informácie, že ide o ruskú spoločnosť, ktorá si takto robí databázu ľudí, pričom má povinnosť poskytnúť ju ruským úradom. Správy o tom, že dáta sú spracované v Rusku už vývojárska spoločnosť dementovala. Aj keď je ruská, servery má v USA. "Dáta zákazníkov sa neposielajú do Ruska a spracovávajú sa buď na serveroch v Spojených štátoch, alebo v iných krajinách, takže nemalo by sa to posielať do Ruska podľa toho, čo majú v podmienkach," pokračoval Ondrej Kubovič. 

Ako to je s ochranou osobných údajov? 

V IT sektore je už dlho témou bezpečnosť osobných údajov. Existuje podozrenie, že si firma takto vytvára a testuje technológie na rozpoznávanie tvárí, z čoho môže byť problém. Rovnako aj súlad s novými pravidlami ochrany osobných údajov EÚ. Aj v súvislosti s toľko omieľaným GDPR. "Aj keď sa jedná o ruskú firmu, podľa pravidiel musia aplikovať rovnaké pravidlá, ak spracovávajú osobné údaje občanov Európskej Únie,"  povedal Pavol Draxler, bývalý spolupracovník ministerstva vnútra pre extrémizmus. 

"Treba si uvedomiť, že tým, že vy povolíte prístup k týmto dátam, neznamená, že automaticky všetky vaše fotky sú nahrávané niekde do Ruska, alebo iných dátových centier, v podstate jedná sa len o fotky, ktoré vy ako používateľ povolíte," vysvetlil Peter Kováč, IT expert ALITER TECHNOLOGIES. 

Na čo môžu naše fotky zneužiť?

Podľa podmienok používania by teda aplikácia nemala kopírovať všetky vaše fotky. Ale už jedna stačí na to, aby bola zneužitá. "Firma ju môže používať na reklamy, môže ju kvázi predať ďalej, podľa toho, čo majú v podmienkach, majú na toto nárok," upozornil Kubovič.

Navyše použiť môžete aj fotku kohokoľvek iného. Ten sa následne môže objaviť napríklad na bilboarde v Moskve. Nahratú fotku totiž aplikácia teoreticky môže poslať ďalej. "Nič ju nebude brzdiť, ale takých aplikácií sú desaťtisíce, ktoré môžu urobiť presne to isté, ako táto jedna aplikácia," povedal Filip Hanker, IT expert Živé.sk

"Používatelia majú už aj v súčasnosti mnoho aplikácií na mobiloch, ktoré majú prístup k oveľa citlivejším dátam, alebo aplikáciám, ktoré zdieľajú tieto dáta s nejakými treťostranovými aplikáciami, takže určite nie," dodal Kováč. 

Nami oslovení experti sa zhodujú v tom, že šialenstvo okolo aplikácie prinieslo dve pozitívne veci-  ľudia sa zamysleli nad kybernetickou bezpečnosťou a aj tento prípad nás učí čeliť nástrahám budúcnosti. 

Proti kyberútokom sa dá poistiť. Ako na to?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy