Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenskí vedci nevedia, čo štát potrebuje, čo sú priority a čo by mali pre krajinu robiť
Zdielať na

Slovenskí vedci nevedia, čo štát potrebuje, čo sú priority a čo by mali pre krajinu robiť

Slovenskí vedci v súčasnosti nevedia, čo štát potrebuje, čo sú priority a čo by mali pre krajinu robiť. Akadémia vied sa preto spojila s univerzitami, priemyselným sektorom a Učenou spoločnosťou a vytvorili strategické dokumenty smerovania našej vedy. Majú byť inšpiráciou pre politikov, podnikateľov či učiteľov.

Slovenská vedecká obec má na čo nadväzovať, napríklad Matej Bel, rodák z Očovej, patril k najobdivovanejším ľuďom svojich čias a volali ho Veľká ozdoba Uhorska.

V súčasnosti špičkovú svetovú úroveň dosahuje napríklad Ján Tkáč z Chemického ústavu SAV. Jeho skvelé výsledky sa týkajú zlepšovania diagnostiky rakoviny prostaty. "Dokážeme diagnostikovať toto ochorenie v skorom štádiu. To znamená, spoločnosti ušetríme nemalé náklady súvisiace s liečbou tohto ochorenia," tvrdí Tkáč. 

A práve nové strategické plány majú pomôcť tomu, aby Slovensko malo takýchto excelentných vedcov viac. "V rámci SAV musíme nastaviť systém tak, aby sme už aj s tými prostriedkami, ktoré máme, vedeli vytipovať špičkové tímy, špičkových odborníkov a podporiť ich," uviedol predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík. 

Samozrejme, na kvalitnú vedu a výskum treba aj peniaze, čo si vyspelé štáty už dávno uvedomili. Porovnanie so susedmi pre nás nevyznieva dobre."Slovensko spolu s Poľskom dáva menej ako jedno percento HDP, keď sa pozrieme na Rakúsko, tak sú to tri percentá a Česká republika dvakrát toľko ako Slovensko vkladá do vedy a výskumu," povedal podpredseda SAV Peter Samuely. 

Má to však dôsledky. Aj také, že mnohí rozumní a šikovní odchádzajú zo Slovenska a už sa nevracajú. Naše najväčšie vedecké kapacity združuje Učená spoločnosť Slovenska. Podľa jej šéfa, okrem iného doplácame aj na prehustenú sieť vysokých škôl, z ktorých mnohé neprodukujú kvalitu. 

"Vysokoškolské inštitúcie v zahraničí, ktoré ú už teraz rádovo podstatne lepšie, prijímajú už teraz opatrenia, aby boli ešte konkurencieschopní so zbytkom sveta. A my nič také nerobíme," vysvetlil predseda Peter Moczo. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy