Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Medveď opäť vyčíňal neďaleko Prievidze. Včelárovi zničil úle
Zdielať na

Medveď opäť vyčíňal neďaleko Prievidze. Včelárovi zničil úle

NITRIANSKE PRAVNO / V okolí obce Šútovce v prievidzskom okrese len nedávno medveď napadol hubára. Našťastie sa mu nič nestalo. Maca videli kúsok za dedinou. Najnovšie vystrájal o pár kilometrov ďalej - za Vyšehradným v obci Nitrianske Pravno. Tentoraz zdemoloval úle tamojšiemu včelárovi.

"Toto je pohľad zúfalca. Ja som 55 rokov včelárom a toto nemá obdoby," hnevá sa Štefan Topor. Ten mal pri pohľade na spúšť, ktorú uvidel, slzy v očiach. Prišiel stáčať horský med. Už z diaľky ale videl, že ho predbehol medveď.

"Škoda je okolo 6 000 eur, 6 rodín poškodil. Okolo 150 kíl medu. Žiaľ, nakŕmil som medveďov namiesto ľudí," dodal Topor. "Taký preplnený medník, zacíti medveď na tri kilometre. Je to pre neho kalorická bomba," vysvetľuje odborný lesný hospodár Peter Vrablec. 

Medveď odvliekol dva úle hlboko do lesa. Včelár ich doteraz nenašiel. Útok medveďa ho hnevá o to viac, že tam nebol prvýkrát. Pred vyše dvomi rokmi mu rovnako zničil množstvo úľov. Štát mu podľa jeho slov nevyplatil žiadnu kompenzáciu. Na to, aby ju dostal, by musel mať včelín trvale chránený plotom, alebo elektrickým ohradníkom.

Teraz musí rýchlo konať a úle, ktoré mu zostali, schovať na bezpečnom mieste. "On sa vráti. On si to všetko nachystal a bude pokračovať," dodal včelár. Odborník tvrdí, že v lesoch momentálne nedozrieva žiadne ovocie. Jediná možnosť ako sa vykŕmiť, je med. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy