Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vodiči, pozor: V týchto prípadoch môžete prísť o vodičák aj na niekoľko rokov
Zdielať na

Vodiči, pozor: V týchto prípadoch môžete prísť o vodičák aj na niekoľko rokov

BRATISLAVA / Za dopravný priestupok vám policajti zvyčajne udelia blokovú pokutu. No sú prípady, kedy môžete prísť o vodičský preukaz. A to až na niekoľko rokov.

Päťročný zákaz šoférovať vám hrozí, ak vás policajti prichytia pod vplyvom alkoholu či drog, odmietnete dychovú skúšku alebo ujdete z miesta nehody.  Až 5 rokov si nezašoférujete aj vtedy, ak máte povinnosť jazdiť so spolujazdcom a jazdíte bez neho, prípadne vás chytia bez vodičáku. O vodičák tiež môžete prísť ak prekročíte rýchlosť o viac ako 50 km/h v obci a 60 km/h mimo obce. "Policajt môže odobrať vodičské oprávnenie na 6 mesiacov až 3 roky a uložiť mu blokovú pokutu až do výšky 1000 eur," informovala policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. 

Ak nemáte hotovosť, tak vám policajti vodičák zadržia a vydajú potvrdenie s povolením jazdy na 15 dní. Ale pozor, tento doklad platí len na území Slovenska. "Policajt je oprávnený zadržať aj vodičský preukaz, ktorý vodič nepredložil ku kontrole," upozornila policajná hovorkyňa. V takom prípade je vodič povinný ho odovzdať policajtom do 15 dní od rozhodnutia o jeho zadržaní. Na túto povinnosť je upozornený aj v následne vydanom rozhodnutí o zadržaní vodičského preukazu. 

Viete čo robiť, ak nemáte peniaze na pokutu? Existuje viacero riešení. Viac v reportáži:




Súvisiace články

Najčítanejšie správy