Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obec našla spôsob ako ušetriť peniaze. Výtlky si opravujú sami
Zdielať na

Obec našla spôsob ako ušetriť peniaze. Výtlky si opravujú sami

KLÁŠTOR POD ZNIEVOM / V dedine Kláštor pod Znievom našli ďalší spôsob, ako ušetriť obecné financie. Rozhodli sa, že si budú sami opravovať výtlky na cestách. Vyškolili svojich zamestnancov a zabezpečili si aj potrebné zariadenie.

Toto určite nie je jednoduchá robota, ale chlapi pri nej nefrflú, lebo vedia, že pomôžu obecnému rozpočtu. Kým sa pustili do asfaltovania prvého výtlku, museli prejsť školením. Z pracovníkov obecného úradu sa tak stali zároveň aj cestári.

"Nedá sa to robiť v nejakom nepriaznivom počasí, pretože keď prší, nedá sa to tak dobre nahriať," vysvetľuje vyškolený zamestnanec obecného úradu Martin Vaňoch. A majú dostatok príležitostí na to, aby rýchlo nabrali skúsenosti. Veď viaceré obecné cesty sú deravé.

"Aby sme opravili aspoň tie najhoršie výtlky, tak sme sa rozhodli kúpiť takzvané infražiariče alebo infrasety," uviedla starostka obce Erika Cintulová. Podľa starostky, najlepším riešením by bol nový asfaltový koberec. No priznáva, že teraz si nemôžu dovoliť takúto rozsiahlu opravu. Preto zvolili tento systém a majú aj dopredu zrátané, koľko by mali ušetriť.

"Keby sme to dávali robiť firme, myslím, že to bolo 4 roky dozadu, tak meter štvorcový nás stál okolo  28 eur a teraz nás meter štvorcový vychádza približne na 4 eurá," dodala starostka. 

"Čo je veľmi dôležité, má dosah na cenotvorbu, pretože v opačnom prípade by bola odkázaná od ceny, ktorú si určí súkromný dodávateľ, alebo súkromná firma," vyjadril sa aj Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy