Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Umenie zo šrotoviska. Slovenská rodina má v dielni 10 ton kovu
Zdielať na

Umenie zo šrotoviska. Slovenská rodina má v dielni 10 ton kovu

SNINA / Slovenská rodina má nezvyčajný koníček. Chodí po šrotoviskách a vyhľadáva kovový odpad. Jaromír Sabol z nich tvorí umelecké diela, ktoré putujú z dielne rovno do výstavných siení. Jeho manželka všetky staré súčiastky odmasťuje a keď treba, dokáže aj zvárať. V dielni majú 10 ton kovu. Niektorí ľudia sa im spočiatku smiali, dnes ich umelecké kúsky obdivujú.

"Chodíme s manželom na tie šrotoviská, samozrejme som žena ale nehanbím sa za to. Idem aj ja," povedala manželka umelca Klaudia. Motory, prevodovky, ozubené kolieska a ďalší kovový šrot je základom pre ich umeleckú tvorbu.

"Niekedy to bolo 5,6 vedier, keď sme začínali. Dnes toho máme desať ton," priznáva Jaromír Sabol. "Niektorí sa aj posmievajú, ale pre nás je to ako zlato, poklad. Ale potom, keď vidia výtvory, tak sú užasnutí," vraví Klaudia. 

Diela vznikajú v dielni. Obľúbenými motívmi manželov sú lebky, kostry a motorky. Talentovaný umelec nepotrebuje žiadnu predlohu, stačí mu vlastná fantázia. Začiatky ľahké neboli.

Za každým z originálnych výtvorov sa ukrýva poctivá ručná práca. Pozornosť návštevníkov pútajú aj filmové kamery. Jaromír ich vytvoril pre svoju dcéru, ktorá je kameramankou."Otec je výnimočný v tom, že on vkuse nad tým rozmýšľa. On v noci spí, zrazu sa zobudí a už má v hlave nejaký nápad. A ráno to už robí," pochválila otca Lara. 

Príšerky zo šrotu, ako ich manželia volajú, môže verejnosť obdivovať v Snine. Výstava je doplnená aj miniatúrami umelca, ktorého takisto očarili šrotoviská. "Všetko vyrábam z kovového odpadu, chodím po šrotoviskách ako Jaro, ale len také miniatúry. Venujem tomu všetok svoj čas," povedal Ľuboslav Huľo. Rodina Jaromíra Sabola žije umením. Vytvorenie jedného diela trvá aj niekoľko týždňov. Oni si však vždy povedia-my nepracujeme, my sa hráme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy