Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
USA podľa amerických médií podnikli kybernetický útok na Irán
Zdielať na

USA podľa amerických médií podnikli kybernetický útok na Irán

Archívna reportáž

WASHINGTON / Spojené štáty podľa tamojších médií reagovali na zostrelenie svojho dronu Iránom kybernetickým útokom. Ochromiť pri tom mali jeho zbrojné systémy.

Možnosť vojenského riešenia iránskej krízy je stále na stole. Na ceste sú navyše ďalšie sankcie, ktoré Teheránu znemožnia mať jadrové zbrane. Vyjadril sa tak americký prezident Donald Trump a dodal, že dúfa, že bude Irán dostatočne uvedomelý. Trumpov bezpečnostný poradca Iránu odkázal, aby si americkú opatrnosť a rozvážnosť neplietli so slabosťou. Na situáciu zareagoval aj Generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý vyzýva k vyvarovaniu sa eskalácii napätia súvislosti s Iránom. Trump pred niekoľkými hodinami vyhlásil, že ak sa rozhodne pre vojenský úder, Teherán vopred varovať nebude. 

Trump obhajoval aj svojho bezpečnostného poradcu Johna Boltona, ktorý podľa amerických médií vyzýval Trumpa k tvrdej vojenskej odpovedi na zostrelenie dronu. 

Americký prezident sa po štvrtkovom zostrelení dronu radil so svojimi poradcami a s armádnymi generálmi. Americké médiá uvádzajú, že veľký dopad mal mať aj moderátor televízie Fox News Tucker Carlson, ktorý prezidenta od násilnej reakcie odrádzal. Trump nakoniec desať minút pred útokom vojenskú akciu odvolal. 

Irán naďalej trvá na tom, že bol dron zostrelený v jeho vzdušnom priestore, nie nad medzinárodnými vodami. Mapu s detailným popisom zostrelenia amerického dronu nad iránskymi vodami na sociálnej sieti zverejnil iránsky minister zahraničia Mohammad Džavád Zaríf. 

Napätie medzi USA a Iránom začalo odstúpením Donalda Trumpa od jadrovej dohody a tvrdeniami, že Irán dohodu porušuje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy