Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Irán tvrdí, že zostrelil americký dron na ich území. USA to ale odmieta komentovať
Zdielať na

Irán tvrdí, že zostrelil americký dron na ich území. USA to ale odmieta komentovať

Archívna reportáž

Situácia medzi USA a Iránom sa vyostruje

WASHINGTON / Iránske revolučné gardy vo štvrtok podľa iránskej štátnej agentúry IRNA zostrelili americký dron. Zostrelenie sa malo odohrať nad iránskych územím, no Amerika zatiaľ zničenie svojho stroja nepotvrdila. Incident sa odohral v čase vysokého napätia medzi USA a Iránom pre krach jadrovej dohody z roku 2015.

Iránske revolučné gardy, ktoré sa zodpovedajú najvyššiemu vodcovi ajatolláhovi Alímu Chameneímu uviedli, že dron zostrelili ráno, keď vstúpil do iránskeho vzdušného priestoru v provincii Hormuzgán asi 1200 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Teheránu. Americký armádny hovorca Bill Urban ale odmietol správy o zostrelení komentovať. Na otázku od agentúry AP, či môže zostrelenie dronu potvrdiť uviedol, že "na iránskom území žiaden dron nebol". 

Zostrelenie dronu RQ-4 Gloval Hawk sa odohralo po tom, čo Spojené štáty pred týždňom obvinili Irán, že vypálil raketu na iný ich dron, ktorý v oblasti hliadkoval po útoku na dva tankery. Washington obvinil z napadnutia lodí v Ománskom zálive Teherán, tí to ale popierajú. Pozorovatelia vyjadrujú obavy, že zlý odhad situácie či ďalšie eskalovanie napätia môže vyústiť do otvoreného konfliktu. 

K zostreleniu sa pre agentúru Reuters vyjadril nemenovaný americký predstaviteľ a uviedol, že iránska strela typu zem-vzduch bezpilotný stroj zostrelila v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Hormuzským prielivom. Podľa toho zdroja išlo o dron typu MQ-4C Triton. Ide o stroj, ktorý dokáže zostať vo vzduchu až 24 hodín a lieta vo výške nad 16 kilometrov. 

Vzťahy medzi USA a Iránom sú na bode mrazu od minulého roka, kedy americký prezident Donald Trump oznámil, že odstupuje od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 a uvalil na republiku nové sankcie. Teherán v reakcii na to oznámil, že v júli prestane ustanovenie dohody dodržiavať a v posledných dňoch zintenzívnil produkciu nízko obohateného uránu.

Irán oficiálne oznámil, že končí s jadrovou dohodou. Stalo sa tak rok po tom, čo od dohody odstúpili Spojené štáty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy