Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bývalý policajný prezident Gašpar v parlamente. Bol navštíviť Ľuboša Blahu
Zdielať na

Bývalý policajný prezident Gašpar v parlamente. Bol navštíviť Ľuboša Blahu

BRATISLAVA / "Som profesionálny dedko," povedal bývalý policajný prezident Tibor Gašpar TV JOJ. Náš štáb ho v parlamente stretol po návšteve poslanca strany SMER-SD Ľuboša Blahu. Policajný exprezident sa chystá založiť bezpečnostný inštitút a chce sa vyjadrovať k rôznym otázkam cez sociálne siete.

Štáb televízie JOJ stretol Tibora Gašpara v parlamente po tom, čo bol u poslanca Ľuboša Blahu. "Bol som na súkromnej návšteve u pána poslanca," povedal pre TV JOJ Gašpar a zároveň poprel, že by dostal nejakú politickú ponuku alebo že by mal kandidovať za stranu Smer-SD. "To neprichádza do úvahy vôbec," povedal Tibor Gašpar.

Momentálne sa venuje svojej ročnej vnučke a užíva si dôchodok. Postupne sa ale chystá vrátiť do verejného priestoru, minimálne v podobe komentárov na sociálnej sieti.

Čo Gašpar ľutuje

Nedávno uplynul rok, čo Tibor Gašpar odišiel z funkcie policajného prezidenta. Na otázku, čo považuje s odstupom času za chybu, odpovedal takto: "Každý človek je omylný, ja možno som mal byť menej otvorený novinárom.

A dodal: "Čo ma mrzí, že človek niekedy nedochádza s takou povesťou, akú by si predstavoval a ja si myslím, že som urobil všetko preto, aby sa občania tejto krajiny cítili bezpečne."

Lustrácia novinárov​

K trestným oznámeniam vo veci lustrácie novinárov, z ktorých viaceré podal on sám, sa nechcel vyjadrovať, keďže prípady nie sú uzavreté: "Bol som vypovedať vo viacerých podnetoch, jednak tie, ktoré som podával ja, alebo ktoré začali z iných podnetov, je toho viac. Som ochotný spolupracovať s OČTK v každom smere, ako požadujú. Myslím, že vyšetrovatelia to dostatočne vyšetria, prijmú závery, budú musieť vydať rozhodnutie. Potom si pozrieme a prečítame, či niekto pochybil."

Identifikácia policajtov, ktorí vykonávajú lustrácie, bola podľa Tibora Gašpara zabezpečená už aj v minulosti: "Tu nie je problém v tom, že sa nezistilo aj u toho kolegu, že to bol on, a presný čas a kedy lustroval, skôr je problém, či to bolo zo zákonných alebo nezákonných dôvodov."   

Tibor Gašpar bol v minulosti kritizovaný za prepojenie s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a za možný únik policajných informácií práve k tomuto podnikateľovi. K vzťahu k nitrianskemu podnikateľovi Bödörovi sa vyjadril takto:  "Toto nebudem komentovať, je to rodina, taká, ako som vždy povedal, bola rodinou predtým, než som vstúpil do polície."

​Čo sa týka budúcnosti, Tibor Gašpar plánuje viac komentovať aj bezpečnostné otázky na Slovensku: "Chcel by som spustiť bezpečnostný inštitút, ako občianske združenie, začať komentovať otázky vnútornej bezpečnosti, mojim odborným pohľadom. Prípravné práce nejaké sú."

​"Som porfesionálny dedko," vyhlásil Tibor Gašpar. Čo mu niektorí politický predstavitelia vyčítajú?  Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy